Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

War Requiem van Benjamin Britten

alt2013 is het honderdste geboortejaar van Benjamin Britten. Een van de vele activiteiten daarbij is de uitvoering van het War Requiem door het KCOV Amsterdam o.l.v. Frank Hameleers. Dit vindt plaats in het Concertgebouw in Amsterdam op zaterdag 6 april 2013, 20:15 uur. Het is bijzonder gedurfd van het KCOV Amsterdam om dit stuk op de agenda te zetten.

De moeilijkheidsgraad is hoog. Mannenstemmen zijn altijd tekort, maar we krijgen steun van vele koren! Het project wordt gesteund door het VSB-fonds en het AFK. Dit grote werk heeft feitelijk twee koren, want ook het bekende kinderkoor van de Koorschool St Bavo, uit Haarlem, zingt mee. Er zijn ook twee orkesten: het Promenade orkest uit Amsterdam en een kamerorkest.

De solisten zijn: Hanneke de Wit (Sopraan), André Post (Tenor), Pieter Hendriks (Bariton) en Matthias Havinga (Orgel).

In 1962 werd de in de oorlog verwoestte Coventry Cathedral muzikaal ingewijd met het War Requiem van Britten. Als antwoord op de wreedheden van een oorlog horen we tussen de Latijnse liturgische teksten door gedichten van de Engelse dichter Wilfred Owen, die sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Owens gedichten worden gezongen door twee mannelijke solisten en het kamerorkest.

De muziek van Britten is prachtige muziek, soms heel schel en scherp zoals oorlog en zinloos geweld in het algemeen. Van de net-niet gedode zoon van Abraham via de wel-gedode jongemannen in de oorlogen tot het hoopgevende In Paradisum. Indrukwekkend.

Liefhebbers kunnen kaarten bestellen bij de leden van het koor (€ 32,50), on-line (kcovamsterdam.nl) of aan de kassa van het Concertgebouw, Amsterdam (€ 35,00)