Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Waar zijn de vrouwelijke meesters?

alt‘Verlichte vrouwen zijn er altijd geweest, er is alleen zo weinig over hen geschreven.’ Dit zegt Irène Kaigetsu Bakker, in de documentaire In de geest van zen- de geboorte van een kleine boeddha, die de BOS aanstaande zondag op 10 maart uitzendt op NL 2 om 14 uur. Dit is het eerste deel van een vierdelige serie over vrouwen en boeddhisme.

De Groningse Irène Bakker behoort zelf tot de tweede generatie ‘leading ladies’ binnen het zenboeddhisme. Dat het boeddhisme vooral door en voor mannen lijkt te zijn ontwikkeld, komt volgens haar door het gebrek aan documentatie. Met de serie Vrouwen en Boeddhisme maakt de BOS de vrouwen zichtbaar die de media ons niet laten zien.

In deel twee van de serie ziet de kijker de Franse Martine Batchelor. Zij is getrouwd met Engelsman Stephen Batchelor, die ze in 1983 ontmoette in een Koreaans klooster. Tegenwoordig begeleidt zij samen met haar man retraites en publiceerde ze meerdere boeken.

De resterende delen worden later dit jaar uitgezonden. Deel drie zal gaan over het leven en werk van de Duitse lama Khandro Rinpoche. Zij was de eerste westerse vrouw die in 2011 een Geshe-graad behaalde: het hoogst haalbare diploma binnen Tibetaans boeddhistische studies. In het laatste deel valt de beurt aan Lama Tsultrim die in 1970 een van de eerste Amerikaanse vrouwen was die als Tibetaanse non werd ingewijd.

Met de vier portretten wil de BOS aandacht besteden aan de bijzondere expertise en specifieke verdiensten van deze vrouwen. Het is dan ook heel toepasselijk dat de oprichtster van de BOS, Babeth Van Loo, op 22 maart in Bangkok onderscheiden wordt als ‘Outstanding Woman in Buddhism’.


In de geest van zen
Zo 10 maart, 14.00 uur, Ned. 2.