Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

De Huisvrouwmonologen

 

altZijn kinderen een ramp voor je kapsel en slanke lijn? Het Toneelstuk De Huisvrouwmonologen vertelt hoe de (huis)vrouw van nu daarover en over zichzelf denkt. Ruim 500 huisvrouwen zijn daarvoor op de Huishoudbeurs geïnterviewd en wat zou hieruit blijken? “ De self-made woman van vandaag cijfert zichzelf - inclusief kapsel en slanke lijn - weg voor het geluk van man en kinderen.” Honderden vrouwen vulden vragenlijsten in en tonen net als Sylvia Witteman, de schrijfster van het toneelstuk, een gezonde dosis zelfspot...

Top 10 uitkomsten en onze visie daarop:
60% van de vrouwen noemt zichzelf huisvrouw. (Dit is de visie van die dag. Een antwoord dat ook sterk samenhangt met het type vrouw dat een huishoudbeurs bezoekt) .
Echter 90% van hen heeft een betaalde (parttime) baan! (Waarom de vorige stelling ietwat overdreven lijkt).
58% van de vrouwen noemt zichzelf Wonderwoman; zij kunnen alles tegelijk en de hele wereld aan! (Prima.)

24% voelt zich eerder Ma Flodder, bij hen is het een gezellig zooitje. (Wij herkennen nogal veel hierin.)
En slechts 18% voelt zich als een Assepoestertje. (Gossie...)

Meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen voelt veel tot erg veel druk. (Wanneer verwisselt de man zijn tv en biertje eens voor de gang naar het fornuis en de strijkplank. We hebben het natuurlijk niet over al die would be koks die niet van het fornuis zijn weg te slaan ...)

Meer dan 60% van deze vouwen geeft toe dat de druk die ze zichzelf opleggen, niet voorkomt uit zelfliefde, maar toch vooral dient om man en kinderen gelukkig te houden. (Een beetje minder mag ook best).
Slechts 4% voelt in het geheel geen druk of stress. (Tja... Waarschijnlijk worden ze on top of it ook nog verwend).
Meer dan 30% van de vrouwen geeft aan dat ze toch wel graag had doorgeleerd. (Iedereen gaat op haar/zijn eigen manier verder en verdient respect).

Het meeste spijt heeft de huisvrouw anno nu van al die extra kilo’s die ze de in de loop van de jaren zijn aangekomen. ("Zij is een slanke en heel gezellige vrouw..." hoor je toch niet zo vaak zeggen).

Deze stellingen en uitkomsten zijn ook inspiratie geweest voor de toneelvoorstelling De Huisvrouwmonologen die op 3 april 2013 in première gaat in Theater Diligentia Den Haag.

Een herkenbare en humoristische theatervoorstelling, waar we het leven volgen van drie uitgesproken vrouwen. De extravagante Elise (60), haar dochter Gijsje (27) met smetvrees en hun chaotische nichtje Saskia (41). Ze bespreken elkaars leven en huishouden en vragen zich af of de “echte” huisvrouw wel bestaat?

Cast: Henriëtte Tol, Noortje Herlaar en Lotje van Lunteren Tekst: Sylvia Witteman
Script & Regie: Geert Lageveen Tekstbijdragen & Muziek: Richard Kamper

De Huisvrouwmonologen is nu te zien in verschillende theaters in Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door Plenty Easypull, RTL en De Telegraaf VROUW.