Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Amsterdams Museumplein op 1 mei weer compleet

altAMSTERDAM –Het Van Goghmuseum ziet de opening op 1 mei met vertrouwen tegemoet.” Tot en met 25 april is de Van Gogh collectie nog te zien in de Hermitage Amsterdam. In 2010 is begonnen met noodzakelijke aanpassingen aan het Van Gogh Museum ten behoeve van de aangescherpte eisen op gebied van brandveiligheid. Vanwege het vervangen van de klimaatinstallaties moest het museum de afgelopen zeven maanden tijdelijk sluiten. Volgens een strakke planning is met veel toewijding en inzet gewerkt aan deze verbouwing.

Uitgangspunt van de renovatie was onder meer het creëren van een duurzaam gebouw dat voldoet aan de wensen en eisen van deze tijd. Zo is het museum voorzien van een moderne en duurzame klimaatinstallatie, waarmee per zaal het gewenste klimaat gereguleerd kan worden. In een 160 meter diepe put onder het museum is een warmte-koude opslag geplaatst, die in de zomer warmte vasthoudt en in de winter het gebouw hiermee kan verwarmen.

Het gehele dak is vervangen en extra geïsoleerd, wat betekent dat 1.500 m² nieuwe dakbedekking en 199 nieuwe daklichtkoepels aangebracht zijn. Het Van Gogh Museum werkt aan het ontwikkelen van een duurzaamheidscertificaat voor musea, het zogenaamde BREEAM Label. Eind 2013 hoopt het museum dit certificaat te ontvangen. Het gehele museumgebouw heeft een grondige opfrisbeurt gekregen. Maar liefst 2.300 m² parketvloer is vernieuwd, 4.300 m² plafonds zijn vervangen en 11.000 m² verf is aangebracht op de muren en wanden.

Het gebouw is voorzien van nieuwe bekabeling, noodzakelijk voor het gebruik van onder andere multimediale toepassingen bij tentoonstellingen en presentaties, maar ook tijdens de vrijdagavondprogrammering. Na heropening kunnen bezoekers en groepen online een ticket kopen, waarmee zij direct toegang hebben op een zelf gekozen tijdstip. De aankomende vier weken trekt het museum uit voor de schoonmaak, herinrichting van de collectiezalen, de kassa’s, de museumwinkel, een boekwinkel, bewegwijzering en het vernieuwde museumcafé.

Onlangs zijn de plannen van het nieuwe entreegebouw voor het Van Gogh Museum op het Museumplein gepresenteerd. Twee derde van de benodigde € 15 miljoen is inmiddels toegezegd. Voor de overige € 5 miljoen wordt de tot nu toe succesvolle wervingscampagne voortgezet gericht op fondsen, particulieren en bedrijven in binnen- en buitenland. De verwachting is dat in de loop van 2014 met de bouw kan worden gestart, mits de benodigde gelden geworven worden.

Het Rietveldgebouw kan tijdens deze verbouwing open blijven. Het Van Gogh Museum bewaart en beheert ’s werelds grootste collectie werken en brieven van Vincent van Gogh en maakt zijn leven en werk en de kunst van zijn tijd en tijdgenoten toegankelijk voor zoveel mogelijk mensen. Er komen ruim 1,5 miljoen bezoekers per jaar in het Van Gogh Museum, het staat daarmee in de top 25 van meest bezochte musea ter wereld.

Tot en met 25 april is in de Hermitage Amsterdam de presentatie Vincent. Het Van Gogh Museum in de Hermitage Amsterdam nog te zien. Van 26 april tot en met 30 april is het Van Gogh Museum gesloten. Op 1 mei heropent het museum met de jubileumtentoonstelling Van Gogh aan het werk.

De tentoonstelling, die acht jaar onderzoek afsluit, laat aan de hand van zo’n 200 werken van Van Gogh en tijdgenoten de ontwikkeling van de schilder zien; hoe leerde hij het vak en waaruit bestond zijn atelierpraktijk. Het vormt een bijzonder overzicht van een veelzijdig oeuvre.