Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Klassiek ballet en moderne dans

altAMSTERDAM - Op welke manier inspireert de hedendaagse dans het klassieke ballet en andersom? Waar raken de uitvoerende kwaliteiten van een klassiek getrainde danser en een danser getraind in moderne technieken elkaar? Welke vormen van hiërarchie kenmerken de hedendaagse dans?

Deze en andere vragen over de relatie tussen hedendaagse dans en het klassieke ballet staan van woensdag 10 tot en met zondag 14 april 2013 centraal in de workshop Le Corps du Ballet, in gezamenlijkheid georganiseerd door Het Nationale Ballet en International Choreografic Arts Centre (ICKamsterdam). Jonge choreografen en dansers van de twee gezelschappen ontmoeten elkaar in Het Muziektheater Amsterdam.

Hun gedeelde interesse en expertise heeft als doel de gezamenlijke kracht en de mogelijkheden van het klassieke ballet te (her)ontdekken. Janine Dijkmeijer, zakelijk leider bij Het Nationale Ballet: "Het Nationale Ballet wil een platform bieden aan jonge choreografen die zich willen verdiepen in het maken van nieuw werk dat gebaseerd is op de klassieke ballettechniek. Wij hechten groot belang aan talentontwikkeling.

Deze workshopdagen vormen voor dansers uit het tableau van Het Nationale Ballet een prima opstap om zich verder te kunnen ontwikkelen in het choreograferen. Daar komt in dit geval bij dat ter voorbereiding op de productie Le Corps du Ballet in september het bewegingsidiooom van de dansers wordt uitgebreid. Uiteraard is voor ons ook de samenwerking met ICK, het stadsgezelschap van Amsterdam, van groot belang.

" Emio Greco en Pieter C. Scholten, directie ICKamsterdam: "Le Corps du Ballet is de overkoepelende titel van een door ICKamsterdam geïnitieerde reeks activiteiten die tot doel hebben het klassieke ballet van binnenuit te vernieuwen. De activiteiten uiten zich in voorstellingen, workshops en symposia. De workshop Le Corps du Ballet vormt de officiële kick-off van de intensieve samenwerking met Het Nationale Ballet in deze reeks nadat we eerder met Les Ballets de Monte Carlo een soortgelijke samenwerking hebben opgezet.

" Van de kant van Het Nationale Ballet zijn onder meer de dansers/choreografen Remi Wörtmeyer, Peter Leung, Matthew Pawlicki-Sinclair en Ernst Meisner betrokken. Namens ICKamsterdam zijn de choreografen Mor Shani en Florentina Holtzinger uitgenodigd. De workshopdagen staan onder leiding van Sandrine Leroy (choreologist en balletmeester Het Nationale Ballet) en Bertha Pascual Bermudez (coördinator onderzoeksprojecten ICK).