Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Frans De Kok en het beroemde Hoedjesschilderij

 

altAMSTERDAM - Frans De Kok exposeert in het beroemde Américain Hotel gelegen op een unieke locatie aan het Leidseplein. Een sfeervolle omgeving die goed past bij het werk van deze bekende portretschilder. Het Amsterdam American Hotel – Hampshire Eden wordt door de Amsterdammers simpelweg 'het Américain' genoemd. Het hotel maakt eveneens een gedistingeerde indruk door de fontein ervoor die mede door de goede gaven van de onvergetelijke balletdanseres Hans Snoek hier is gebouwd.

Het gebouw zelf stamt uit 1902 en het gebouw is een fraai voorbeeld van Jugendstil. Absoluut middelpunt van dit rijksmonument is het Café Americain, de hotspot waar (hotel)gasten en Amsterdammers genieten van ontbijt, lunch of diner. En op de eerste étage van het hotel worden door Rodolf Weytingh nu regelmatig exposities georganiseerd van bijzondere kunstenaars.

De lente-expositie van kunstenaar Frans de Kok hier wordt heel arty geopend door Thijs van Leer die tijdens zijn meeslepende muzikale fluitconcert begeleid wordt door een lieflijk ballet van twee danseressen van het Nederlandse Ballet. "We noemen deze opening een vernissage," aldus de welbespraakte musicus 'omdat dat woord niets anders betekent dan aflakken. Schilders legden door de eeuwen heen de laatste hand aan hun schilderij door het af te lakken.'

Aan de schilderijen van Frans De Kok is echter geen detail onverwerkt gebleven. Hij heeft een trefzekere penseelstreek die zijn vrouwenportretten zeer gewild maakt. Hij heeft een klassieke opleiding gehad in de schilderkunst maar is in tegenstelling met veel andere moderne schilders nooit gestopt met zich verder als schilder te ontwikkelen. Een kunstenaar die de éducation permanente ook in praktijk heeft gebracht. Geen trucs maar eerlijke kunst bij deze schilder die aanvankelijk een fotozaak had maar jarenlang lessen volgde bij leraren die hij ook na zijn opleiding steeds weer om advies verzocht.

"Ik heb nog 30 jaar lang daarna mensen geconsulteerd die ik als experts in de schilderkunst bewonder," aldus Frans De Kok die heel snel een doek opzet en afmaakt. Zijn portretten tonen vrouwen in een sfeervol décor, dromerig peinzend of ook dansend in actie. Hij schildert in rijke klassieke tinten en beeldt een heel verhaal uit in één verstild moment.

Door zijn kennis wordt hij ook gevraagd anderen te begeleiden. Het zal wel niet toevallig zijn dat veel bezoekers heel lang bleven stil staan voor het befaamde Hoedjesschilderij want zijn partner Maria is een bekende hoedenontwerpster die ook de hoeden voor een coutureshow van Ronald Kolk mocht maken en daar veel succes mee had.