Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Paleis Soestdijk met Een modern koningshuis

altEen moderne fototentoonstelling over de volgende generatie van het Koninklijk Huis door een van de bekende fotografen uit de Nederlandse fotojournalistiek : Robin Utrecht wordt op 10 april a.s. geopend door Peter van der Vorst. Robin Utrecht volgt als professioneel fotograaf in dienst van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) ruim 10 jaar het koningshuis en komt daardoor net ‘een stap dichterbij’ de koninklijke familie komen dan gebruikelijk.

Hij weet op een creatieve, bijna abstracte manier, beelden van de koninklijke familie te vangen. Vaak bij heugelijke momenten zoals de verloving van Prins Willem – Alexander en Prinses Maxima maar ook bij de droevige gebeurtenissen die de koninklijke familie zijn overkomen. Robin Utrecht brengt met respect en met oog voor de koninklijke personages de koninklijke familie in beeld en tegelijkertijd houdt hij afstand.

Zijn beelden balanceren tussen wat de kijker verrast en het algemene beeld dat het Nederlandse volk van de Oranjes heeft. Dit maken zijn beelden uniek, altijd boeiend en interessant om naar te kijken. ‘Utrecht flirt door zijn camera met de Oranjes zonder hen van de troon te stoten,’ werd zijn werk ooit getypeerd.

De tentoonstelling symboliseert de stap naar, maar ook voor, het ´volgende´ koningspaar. Met een ode aan Koningin Beatrix wordt de bezoeker in het eerste deel van de expositie meegenomen naar het ondernemende leven van de vorstin. Van bijzondere beelden die haar maatschappelijke betrokkenheid laten zien tot haar staatsbezoeken om economische betrekkingen te stimuleren. Koningin Beatrix spant de kroon.

Met deze ode neemt de bezoeker afscheid van een tijdperk en maken we een sprong naar de volgende generatie. Hier zien we beelden van prinses Maxima en prins Willem- Alexander, het (toekomstige) koningspaar, tijdens officiële gelegenheden. Hier kondigen ook de nieuwe prinsessen zich aan: wederom de volgende generatie.

De bezoeker ziet moderne, intieme, humoristische maar bovenal bijzondere foto’s door de lens van Robin Utrecht uit de afgelopen decennia. Dit alles in een paleis waar de afgelopen 200 jaar meerdere Nederlandse vorsten hebben geresideerd. Het bijzondere interieur van het Paleis, de prachtige tuin en de historische verhalen van de professionele gidsen over de oud bewoners geven het bezoek een extra dimensie.

Fotografie © ANP