Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Rijksmuseum opent met groot feest op Museumplein

altAMSTERDAM - Het Rijksmuseum opent op zaterdag 13 april met een feestelijk programma op het Museumplein. Een meterslange oranje loper leidt als een catwalk vanaf het plein naar het spectaculaire nieuwe entreegebied van het Rijksmuseum. Iedereen is van harte uitgenodigd voor het openings-programma dat vanaf 11.30 uur buiten plaatsvindt. Vanaf circa 12 uur tot middernacht is het Rijksmuseum voor iedereen gratis toegankelijk.

Om zoveel mogelijk publiek de kans te geven het museum te bezoeken, is er een speciale rondleiding langs de hoogtepunten. Rond het middaguur verricht Koningin Beatrix de officiële openingshandeling. Voorafgaand daaraan krijgt zij een besloten rondgang door het gebouw met optredens van trompettist Eric Vloeimans en het Nederlands Blazers Ensemble. Schrijver Remco Campert draagt een gedicht voor dat hij speciaal voor de opening schreef.

Ook wordt een kunstwerk onthuld van Christian Borstlap dat het hele openingsweekend te zien is. De openingsceremonie op het Museumplein wordt ingeluid met een spectaculair optreden van twaalf fanfares, uit elke provincie één. Vanuit de Passage betreden de muzikanten het Museumplein en vormen een haag voor Koningin Beatrix.

Na de rondleiding door het gebouw loopt Koningin Beatrix over de oranje catwalk het Museumplein op om de officiële opening te verrichten. Na het feestelijke openingsmoment is iedereen welkom om het museum gratis te bezoeken. AVRO/NOS zendt een verslag van de opening van het Rijksmuseum uit op Nederland 2 vanaf 20.15 uur. Op zondag 14 april is het gehele museum voor het eerst geopend vanaf 9 uur. Een kaartje kost in het openingsjaar 15 euro.

De kaartverkoop is gestart op 20 maart 2013 via de website van het Rijksmuseum.

Op zondag 14 april om 15.00 en om 15.30 uur vindt ook een grootschalige performance plaats op het Museumplein naar een idee van kunstenaar Job Koelewijn. Penny Jones, internationaal bekend van haar openingsceremonies bij de Olympische Spelen en de Afrika Cup heeft de regie.

‘Op handen gedragen’ is een visueel spektakel, uitgevoerd door 800 scholieren waarin vier meesterwerken van het Rijksmuseum de hoofdrol hebben.

De performance valt binnen het kader van de ‘kunst percentageregeling’, uitgegeven door de Rijksgebouwendienst. De openstelling op 13 april wordt mede mogelijk gemaakt door ING.