Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Het Koningslied en de sociale media

altHILVERSUM - Op sociale media wordt door bekende Nederlanders veel gereageerd op het besluit van John Ewbank om het Koningslied terug te trekken. Ze steunen de componist na alle persoonlijke kritiek die hij heeft gekregen. Dat bericht de NOS. Daphne Deckers, die aan de tekst van het lied heeft meegeschreven, laat weten dat ze het besluit goed begrijpt.

"Lieve John, er hebben tientallen mensen met hart en ziel aan het Koningslied gewerkt, maar jij boven alles en iedereen. Het is fantastisch geworden; wat waren we er trots op", schrijft Deckers op de Facebookpagina van Ewbank. "Maar ik begrijp heel goed dat je zegt: tot hier en niet verder."

Paul de Leeuw, die een van de 51 zangers van het Koningslied is, schrijft: "Ho ho ho!!! Wat gaan we nou doen? Buigen .... Nee we gaan barsten! Barsten van energie! ... Dit is het en dit gaat het worden!!!"

Marco Borsato, wiens vaste componist Ewbank is, toont begrip voor het besluit. "#begrip #metopgehevenhoofd #oranjeboven", twittert hij. Ewbanks zus Jennifer zegt op Twitter dat ze het vreselijk vindt. "Ik ben zo boos! Ik schaam mij diep voor diegene die zich zo respectloos op John hebben gestort."

Kortom: toestanden te over over Het Lied. Al die kritiek op het veelbesproken lied mag misschien rationeel dan wel correct zijn maar laat tegelijk een gebrek aan ruimdenkendheid en speelsheid zien. Het is in zo'n entertainend tv-programma als DWD wellicht grappig maar ook heel makkelijk om je satirisch daarop te storten. Echte gevoelens zijn moeilijk collectief in woorden te vatten en al deze deelnemers en werkers aan het lied hebben heel overtuigend en op een waardige manier hun best gedaan.

Ook de melodieuze charme van John Ewbank heeft zich al eerder vele malen dubbel en dwars vakkundig bewezen. In zo'n situatie kan je altijd vragen: "Wie heeft hem dit nagedaan?` Opeens blijkt dan het aantal grappenmakers sterk gereduceerd. Zomaar een lied maken is namelijk echt niet zo makkelijk...