Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Tibetaans epos bij Boeddhistische Omroep

altDawa groeit op als een eenvoudige Tibetaanse nomade die niet kan lezen en schrijven. Wanneer hij op zijn dertiende ineens de literaire teksten van het epos Koning Gesar uit zijn hoofd kan opratelen, verandert alles. Een documentaire hierover door de de Iers/Amerikaans/Finse regisseur Donagh Coleman is tre zien op zondag 5 mei, om 14:00 bij de BOS.

Door een reeks visioenen krijgt Dawa de gave om het nationale epos van de Tibetaanse Koning Gesar te vertellen. Duizenden verzen van ‘s werelds langste epische gedicht stromen uit de mond van de nomadenjongen, die een beroemde ‘Gesar-bard’ wordt.

Op zijn 35ste krijgt Dawa een salaris van de Chinese overheid als hoeder van nationaal cultureel erfgoed, en ziet zijn eigen gemeenschap hem als een heilige. Afgezien van zijn wonderbaarlijke gave is hij een doodgewone dertiger, die houdt van auto's, muziek en een comfortabel gezinsleven in een nieuwbouwhuis.

Maar dan wordt zijn woonplaats Gyegu getroffen door een verwoestende aardbeving. Nu de oude Tibetaanse stad in puin ligt, houdt niets meer de Chinese moderniseringsdrift in de regio tegen. Geconfronteerd met een zowel letterlijke als figuurlijke aardverschuiving, zoekt Dawa soelaas bij Koning Gesar en andere heilige beschermers van het land.

A Gesar bard's tale
Een Tibetaans epos

Zo. 5 mei, 14.00 uur, Ned. 2