Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Jan Jansen viert jubileum in Rijksmuseum

 

altAMSTERDAM - Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van schoenontwerper Jan Jansen is woensdag De schoen van Jan Jansen, een publicatie over zijn bekende en veelbekroonde Bamboeschoen verschenen.
Het vernieuwde Rijksmuseum diende als decor voor de viering. Dit is de vijfde uitgave in de serie Premsela Design Stories, waarin iconen uit de Nederlandse designgeschiedenis centraal staan. Jan Jansen (1941) is Nederlands’ bekendste schoenontwerper.

Hij maakt al 50 jaar furore met zijn wulpse, barokke en experimentele schoenen. In 1973 brak hij internationaal door met zijn inmiddels wereldberoemde Bamboeschoen, een icoon dat door zowel mode- als kunstliefhebbers wordt gewaardeerd. 

Op 21 mei 2013 werd Jansen gekroond tot Dutch Designer of the Year 2013. Hij ontving de onderscheiding uit handen van couturier Sheila de Vries tijdens de wereldpremière van de Floating Fashion Week (FFW) in Amsterdam.

Auteur Lisa Goudsmit onderzoekt in haar publicatie de Bamboeschoen als mode- en als kunstobject. Zij beschrijft hoe dit schoenontwerp uitgroeide tot een icoon dat zijn ontwerper een minstens even iconische status bezorgde.

Het optreden van één van de favoriete entertainers van Jan Jansen Sven Ratzke doorbrak als een aangename verrassing de wat plechtige museale sfeer. In een haast symbiotische samenwerking met de hem perfect begeleidende pianist bracht Sven Ratzke op speelse wijze warmte in de zaal. Zijn amusante act werd met veel respect voor enkele aanwezige grote artiesten - waaronder Liesbeth List- in de zaal uitgevoerd.
Sven Ratzke eindigde zijn optreden ook geheel in stijl met een paar door hem nieuw verworven rode schoenen als absolute blikvanger van Jan Jansen in de hoofdrol. Een sympatieke geste van deze artiest die op een geheel eigen wijze als een frisse bries in de zaal neerstreek.

Hoewel er veel gesproken werd over de Bamboeschoen en Jan Jansen als voorbeeldig ontwerper werd ook de onmisbare status van zijn partner Tonny bij de viering van het 50- jarig jubileum uiteraard met veel waardering gemarkeerd. "Naar buiten toe wordt altijd de naam Jan Jansen genoemd," zei de ontwerper daarover. "Maar wij zijn qua samenwerking net een tandem en onverbrekelijk met elkaar verbonden."