Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Boek over mode en kunst

 

altJan Jansen en Tonny verheugden zich tijdens hun 50-jarig jubileum gevierd in het Rijksmuseum op veel belangstelling uit de wereld van mode, entertainment en design. Tijdens de afterparty kwamen ook veel bekenden met grote namen van weleer elkaar tegen. En tussen de gasten mengden zich ook talloze befaamde couturiers van verschillende generaties.

Jan Jansen en partner weten de magie van de kunstwereld van vroeger te combineren met het veelbelovende jonge talent van nu op uiteenlopende terreinen.  

Het bij deze gelegenheid gelanceerde boek van Lisa Goudsmit over Jan Jansen vertelt niet alleen veel over design maar ook over het ontwerpen in verschillende fasen en het daarmee verband houdende productieproces in verschillend vorm gegeven versies en materialen.

Daarnaast onderzoekt Goudsmit de vermeende kopie door Prada in 2005, door Jansen cynisch ‘een liefdevolle adoptie’ genoemd, en de mogelijke invloed die deze kopie had op het imago van zowel de schoen als de ontwerper. Ook wordt gekeken naar de invloed van Jan Jansen op hedendaagse schoenontwerpers.

Uiteraard wordt ook aandacht geschonken aan andere ontwerpen uit Jan Jansens uitgebreide oeuvre.

Lisa Goudsmit (1986) is ontwerphistorica en journaliste, met een speciale interesse voor het snijvlak van mode, design en kunst. In het boek komen vele professionals aan het woord die beïnvloed zijn door Jansen’s werk, zoals meubelontwerper Jan des Bouvrie, Hans Kemmink van ontwerpduo Puck & Hans, Karin Bloemen, Rem D. Koolhaas van United Nude, en sieradenontwerper Hans Appenzeller.

De Schoen van Jan Jansen is het vijfde deel in de serie Premsela Design Stories. In deze serie belichten Premsela, Nederlands instituut voor Design en Mode, en nai010 uitgevers verhalen uit de Nederlandse designgeschiedenis.