Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Documentaire over zangeres Karsu Dönmez

 

altDeze zomer staat ze op het North Sea Jazz Festival en ze heeft net een succesvolle landelijke tournee achter de rug. Karsu Dönmez (23), de getalenteerde singer-songwriter uit Amsterdam – door kenners de Nederlandse Norah Jones genoemd. Zij begon haar carrière in het restaurant van haar Turkse ouders. Vol passie brengt ze haar eigen liedjes ten gehore aldus meldt de IKON die een film aan haar wijdt.

De grensverleggende omroep doet daar een goed werk aan want talent vraagt om koestering.  

Volgens de IKON schrijft de zangeres haar teksten zij midden in de nacht, als het doodstil is. Ze komen uit het diepste van haar ziel en lijken heel persoonlijk, maar Karsu ontkent hardnekkig dat ze over haar leven gaan.
En dat is nu weer zoiets geks wat de moderne media typeert dat zij altijd concluderen dat de teksten van creatieve mensen met fantasie persé autobiografisch zouden zijn.

Waarom kunnen auteurs de meest krankzinnige verhalen schrijven over crime zonder ooit ervan verdacht te worden zelf misdadiger te zijn? Hoeveel maagdelijk gebleven (ook wel onschuldig genoemde vrouwen) schreven er geen vurige en spannende liefdesverhalen? Het omgekeerde zou dan zijn dat je geen boek of film kunt beoordelen als je het zelf niet kan maken.

Waarom zou een kunstenares niet verder kunnen kijken dan het leven van alledag en daardoor het publiek introduceren in totaal andere onverwachte werelden?

Ook in het werk van Karsu Dönmez komen ongetwijfeld elementen voor die zij in het leven van anderen is tegengekomen maar dat ziet zij op haar eigen manier. Langzaam maar zeker -aldus de IKON- neemt ze de kijkers mee in haar geheimen, die nauw verbonden zijn met Turkse tradities. Opgroeiend tussen Turkse en Nederlandse normen en waarden zoekt Karsu haar eigen weg.

Drie jaar lang volgde filmmaakster Mercedes Stalenhoef (bekend van de succesvolle documentaire Carmen meets Borat) de reis van Karsu door adolescentie en de muziekwereld. Het resultaat is een intiem portret van de jonge zangeres die droomt van een platencontract, het conservatorium en de liefde. Haar trotse ouders steunen en beschermen haar, terwijl zij opklimt naar de legendarische Carnegie Hal.

De film van Mercedes Stalenhoef (Carmen meets Borat) en productie van Pieter van Huystee Film & IKON is woensdagavond 3 juli a.s. te zien als de documentaire KARSU op de Nederlandse televisie. Om 22:55 NL 2 in de serie Holland Doc.

Eindelijk aandacht voor dit grote Turks-Nederlandse talent dat geheel past in de veelheid van landen en culturen die de muzikale mozaiek vormen van deze tijd.