Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Nationale Ballet triomfeert in Muziektheater Amsterdam

altAMSTERDAM - Het Nationale Ballet opent het nieuwe balletseizoen op zaterdag 7 september 2013 met een feestelijk gala in Het Muziektheater Amsterdam. Een unieke avond vol hoogtepunten uit het rijke balletrepertoire.
Het Gala opent met een spectaculair Grand Defilé met meer dan 220 dansers: alle dansers van Het Nationale Ballet; de Junior Company; en de Nationale Balletacademie. De twaalf stersolisten van Het Nationale Ballet, waaronder de nieuwe eerste solist Vito Mazzeo, zullen acte de prèsence geven in verschillende klassieke pas de deux uit onder andere Don Quichot, Tchaikovsky Pas de Deux en Grand pas classique.

Verder zijn er werken te zien van onder meer choreografen Hans van Manen en Christopher Wheeldon, beiden winnaars van de prestigieuze dansprijs Benois de la Danse 2013 voor beste choreografie. Maar eveneens andere virtuoze en sprankelende choreografieën die zijn geselecteerd uit het rijke repertoire van het gezelschap.

Marijn Rademaker keert terug als gastsolist bij Het Nationale Ballet, hij danst een solo die niet eerder te zien is geweest in Nederland.

De Junior Company maakt zijn debuut op het podium van Het Muziektheater Amsterdam en danst een wereldpremière van artistiek coördinator en choreograaf Ernst Meisner voor alle twaalf dansers van het juniorengezelschap.

Tijdens het Gala wordt ook de Alexandra Radiusprijs 2013 uitgereikt aan de meest opvallende danser(es) uit het tableau van Het Nationale Ballet van het afgelopen seizoen.

De NTR verzorgt een registratie van het feestelijke en unieke Gala. Deze wordt op zondag 15 september 2013 in High Definition op het grote doek van negen Pathé-bioscopen, verspreid over heel Nederland vertoond.

Het Gala ovat een verrassingsprogramma.

Het Gala is te zien in de Pathé bioscopen in Amsterdam (Tuschinski), Den Haag (Buitenhof), Rotterdam (Schouwburgplein), Arnhem (Rembrandt), Eindhoven, Haarlem, Zaandam, Amersfoort en Tilburg. De registratie wordt geproduceerd door Het Nationale Ballet, in samenwerking met de NTR (regie) en 3 MINUTES WEST (productie). Partner: Pathé.

De voorstelling in Het Muziektheater Amsterdam vindt plaats op zaterdag 7 september 2013, aanvang 19.00 uur.

Muzikale begeleiding door Holland Symfonia o.l.v. Matthew Rowe