Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Dagen van compact camera lijken geteld...

 

altDe dagen van de compact camera lijken te zijn geteld. De handzame camera - in het Engels vaak actief getypeerd als point-and-shoot - legt het af tegen de smartphone. De trend dwingt producenten tot stevige aanpassingen, schrijft de Wall Street Journal, want in de eerste vijf maanden van dit jaar is de productie gedaald met 42 procent ten opzichte van 2012.

Fuji en Panasonic werken steeds meer met gezamenlijke productielijnen, beperken het aantal modellen en komen met aanbiedingen. Canon schroeft de winstverwachting voor dit jaar terug met 10 procent met dalende cameraverkopen als reden.

De Wall Street Journal haalt een onderzoek aan dat verwacht dat dit jaar 80 miljoen compact camera’s worden verkocht, tegen 132 miljoen in 2010. Een analist verbaast zich over de trage reacties van de camera-industrie op de veranderingen in de markt: slechts een op de zes digitale camera’s die dit jaar over de toonbank gaan is voorzien van een wifi-verbinding.

"Het lijkt erop dat de industrie zich meer gaat toeleggen op duurdere, kwalitiatief betere camera’s (spiegelloos, spiegelreflex). Makkelijk wordt het niet," zegt Olympus-baas Hiroyuki Sasa: ‘Iedereen heeft dezelfde ideeën." Zijn uitspraken zijn onvermijdelijk in onze weggooi-tijd. Dit zal ongetwijfeld ook wel weer waar zijn want iedereen struikelt over elkaar om maar het nieuwste aan te kunnen schaffen.

Maar je hoeft echt niet persé het allernieuwste aan te schaffen al is het wel inspirerend natuurlijk.  Toch jammer voor al die leuke toestellen die nu aan de kant worden gegooid terwijl je er zoveel mee kunt doen.