Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Free The Mind

 

altHersenonderzoeker Richard Davidson leidt een ongewoon experiment. Hij geeft yogales aan Amerikaanse oorlogsveteranen en aan kinderen zoals Will, een vijfjarig jongetje met ADHD. Kan meditatie en yoga hun pijn verlichten? Hierover meldt de Boeddhistische Omroep meer op zondag 1 september, 14:00 Ned 2. Richard Davidson is een wetenschapper met een missie. Hij gelooft net als de meeste mensen dat we met de kracht van onze gedachten onze wereld kunnen verbeteren.

Uit zijn onderzoek blijkt immers dat ons denken een concrete fysieke impact heeft op ons brein. De resultaten lijken spectaculair te zijn en doen de vraag rijzen hoe groot de belofte aan mindfulnesstrainingen is. Zelfs stelt men de vraag: "Kan mindfulness de plaats innemen van de klassieke psychoanalyse?"

Een provocerende vraag...

Zo'n vraag komt natuurlijk voort uit de graag gewenste situatie: "Moeilijkheden? Direct oplossen op de meest efficiente manier." Maar zo sinpel zit de psychische wereld niet in elkaar. Dat neemt niet weg dat 'werkt wat werkt'.

Davidson houdt in elk geval een vurig en overtuigend pleidooi voor het gebruik van mindfulness bij de behandeling van traumatische ervaringen.

Hij geeft zelf meditatie- en yogasessies aan Will, een vijfjarig jongetje dat last heeft van ADHD en allerlei angsten. En aan Steve en Rich, Amerikaanse oorlogsveteranen, die gebukt gaan onder posttraumatische stressstoornis.

Helpen deze oefeningen deze mensen echt om hun leven op de rails te krijgen? Kunnen ze hun emoties echt beter leren herkennen en beheersen? Kunnen ze op die manier ook hun kansen in de maatschappij verbeteren?
Kijk daarvoor naar Free the mind

Zon. 1 sept. 14.00 uur, Ned 2
Herh. 7 sept. 9:30. Ned 2
Ook te zien op Uitzending Gemist