Introdans met OORLOG&VREDE bij herdenkingen in Nijmegen en Arnhem
Introdans begint het nieuwe dansseizoen met een speciaal premièreweekend, in het kader van de herdenkingen in Nijmegen en Arnhem. Met twee voorstellingen van OORLOG&VREDE, in Stadsschouwburg Nijmegen (20 september) en Schouwburg Arnhem (21 september). Daar maakt het dansgezelschap er een bijzonder weekend van, in de steden waar in september ‘44 de opmars van de bevrijders (Operatie Market Garden) stokte: waar toen de scheidslijn tussen oorlog en vrede lag. Introdans organiseert dit weekend i.s.m. Stichting Liberation Route Europe (SLRE) en de Stichting War Requiem – Bridge to the Future.Introdans presenteert in OORLOG&VREDE een historisch meesterwerk én een recente creatie die, elk op hun eigen imposante wijze, met strijd en onderdrukking verband houden. De Groene Tafel van de Duitse choreograaf Kurt Jooss, dateert uit 1932 en wordt alom beschouwd als een van de belangrijkste dansstukken van de afgelopen eeuw.
De choreografie is opgebouwd uit acht scènes die commentaar leveren op de zinloosheid van oorlog en de verschrikkingen die er het gevolg van zijn. Extra bijzonder is dat de dodenmars van Frederick A. Cohen, waarop Jooss zijn magnum opus zette, live wordt uitgevoerd op twee pianovleugels door Kimberly Harrison en Sebastiaan Oosthout.
Amerikaan Robert Battle, artistiek directeur van de prestigieuze Alvin Ailey Dance Company, tekent voor de choreografie No Longer Silent. Hij gebruikte daarvoor Ogelala, een ‘vergeten muziekstuk’ van de Tsjechische componist Erwin Schulhoff, wiens werk door het naziregime in Duitsland werd gedwarsboomd en tijdens de Tweede Wereldoorlog niet mocht worden uitgevoerd.
Na afloop van de voorstelling is er op 20 september en op 21 september een Liberation Party. Modeontwerper Sjaak Hullekes en zijn team kleden de foyers op feestelijke wijze aan en de gasten worden getrakteerd op een 'bevrijdend' feest met o.a. vocaal entertainment van Bubbles en Boas.