Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Gevleugelde Vriend onderscheiden met Gouden Eeuw Award

 

altAMSTERDAM - Koning Willem-Alexander is door de Nederlandse bevolking verkozen tot de persoon die het meest wordt bewonderd. Hij dwingt respect af omdat hij de taak van zijn moeder op een hedendaagse- en kundige wijze heeft weten over te nemen. Ook bewonderen de Nederlanders de wijze waarop hij in onzekere tijden eenheid en kracht weet uit te stralen binnen de Nederlandse samenleving.

De uitkomsten zijn gebaseerd op een onderzoek van organisator Bewonder Nederland (BN) onder de Nederlandse bevolking. In totaal zijn meer dan 2000 inwoners van Nederland ondervraagd. Het betreft een representatieve vertegenwoordiging van de Nederlanders van 18 jaar en ouder.

 

De verkiezing van meest bewonderenswaardige Nederlander beleefde dit jaar zijn tweede editie en de lijst werd maandag gepresenteerd tijdens de uitreiking van de speciale Gouden Eeuw Award aan pianist Louis van Dijk. Van Dijk (1941) volgde zijn studies bij onder anderen Piet van Egmond. In 1959 ging Van Dijk naar het Amsterdams Conservatorium. Hij studeerde er piano bij Jaap Callenbach en bijvak orgel bij Simon C. Jansen. Reeds in 1961 won hij het Jazzconcours in Loosdrecht.

In 1964 studeerde hij cum laude af in klassieke piano. Hij ontwikkelde zich echter als jazzpianist, met Oscar Peterson, Bill Evans en Bud Powell als zijn grote voorbeelden. Van Dijk werkte jarenlang samen met Ramses Shaffy en Liesbeth List in het ensemble Shaffy Chantant. In latere jaren trad hij vaak op met Pim Jacobs en Pieter van Vollenhoven onder de naam Gevleugelde Vrienden. Tegenwoordig staat Van Dijk op het podium met Cor Bakker en vele anderen.

Zijn dochter Selma van Dijk, TV-presentatrice, overhandigde de Gouden Eeuw Award, in het bijzijn van zijn familie.

Op de tweede plaats in de Top 10, van Nederlanders die het meest worden bewonderd, staat prinses Beatrix. Koningin Máxima maakt de top 3 compleet. Verder staan op de lijst topmodel Doutzen Kroes (4), André Kuipers (5), Joop van den Ende (6), Johan Cruijff (7), Mies Bouwman (8), Linda de Mol (9) en Matthijs van Nieuwkerk maakt de top 10 compleet.

De Gouden Eeuw Award is een initiatief van Bewonder Nederland (BN) die met de onderscheiding persoonlijkheden wil koesteren voor hun inzet voor de Nederlandse maatschappij. De vakjury staat onder leiding van de koninklijk onderscheiden journalist Phia Baruch. Eerdere prijswinnaar waren onder meer André van Duin, Paul van Vliet, Liesbeth List en André Kuipers. De Gouden Eeuw Awards worden sinds 2009 uitgereikt.