Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Cor Jaring topfotograaf in roerige tijden

 

altCor Jaring maakte iconische beelden van de anti-rook happenings bij het Lieverdje, de vrijplaats Ruigoord en de rookbom bij het huwelijk van Prinses Beatrix en Prins Claus. Jaring is een rasechte Mokummer, geboren op de Oostelijke Eilanden in Amsterdam en jarenlang werkzaam in de havens. Toen hij in militaire dienst ging kwam Jaring in aanraking met de fotografie.

Later toen hij in de havens werkte als walmatroos en nachtwacht maakte hij daar portretten van havenarbeiders, foto’s waarmee hij later grote bekendheid zou verwerven. Hij trad op als hoffotograaf van de anarcho-ludieke beweging Provo wat hem dé fotograaf maakte van die typerende jaren van protest en vernieuwing.

De foto’s van de rookbommen en vertwijfelde agenten tijdens het huwelijk van Beatrix en Claus verkocht hij aan het gerenommeerde Paris Match. Het betekende het begin van zijn internationale roem.

Die roem groeide toen hij in 1967 Phil Bloom fotografeerde en in 1969 John Lennon en Yoko Ono in het Amsterdamse Hilton Hotel. Jaring maakte veel buitenlandse reizen waar hij vooral het dagelijks leven vastlegde. Jaring fotografeerde ook als mede-oprichter van Provo, deze beweging van binnenuit.

Een goede foto is volgens Jaring (76 jaar) een foto die de tijd overleeft: “De tijdgeest, als de tijd eroverheen is gegaan en je vindt het nog steeds goed. Dan pas is het een goeie foto.”

Het Stadsarchief Amsterdam is verheugd het werk van Cor Jaring toe te kunnen voegen aan de bestaande reeks archieven van bekende fotografen. Jacob Olie, George Hendrik Breitner, Pieter Oosterhuis en Bernard Eilers zijn een aantal van de fotografen waarvan het Stadsarchief het fotoarchief beheert.

Daarnaast werkt het Stadsarchief intensief samen met het Maria Austria Instituut, waar de fotoarchieven worden beheerd van onder anderen Sem Presser, Paul Huf, Bert Nienhuis en Wim van der Linden.