Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Twee kunstenaarsvrienden Aat Veldhoen & Man Kin Ho

altAMSTELVEEN - Van 27 november 2013 tot en met 26 januari 2014 is in Museum Jan van der Togt werk te aanschouwen van Aat Veldhoen en Man Kin Ho. De tentoonstelling is de bekroning op hun jarenlange vriendschap. De vader van Aat Veldhoen die kunstschilder was, bracht zijn zoon op jonge leeftijd in aanraking met kunst en stimuleerde hem te gaan schilderen. Tijdens de jaren zestig maakte Veldhoen furore met grafisch werk. Later legde hij zich vooral toe op schilderen en beeldhouwen. In 2004 werd hij getroffen door een herseninfarct. Hoewel zijn rechterhand verlamd raakte, weerhield dat de kunstenaar er niet van om weer met zijn linkerhand aan het werk te gaan.

Man Kin Ho verruilde in de jaren zeventig zijn geboorteland China voor Amsterdam. In 1976 begon hij daar zijn eerste restaurant: Shanghai Noodle. De traditionele gerechten sloegen dusdanig aan dat Ho vijf jaar later restaurant Treasure opende. Het werd een ontmoetingsplaats voor vele bekende Nederlanders en kunstenaars als Adriaan van Dis, Annie M.G. Schmidt en Aat Veldhoen.

Ho deelde Veldhoens passie voor kunst. Maar zijn drukke ondernemerschap stond een kunstenaarscarrière tot dan toe in de weg. Het verblijf in Revalidatiecentrum Amsterdam – waar op dat moment ook Veldhoen was opgenomen – veranderde zijn leven echter drastisch: Ho pakte het schilderen weer op. In 2011 behaalde hij zijn diploma aan de Beijing Fine Art Academy.

In Ouderkerk aan de Amstel maakte Ho een serie natuurschilderingen. Ruim drie eeuwen eerder deed Rembrandt van Rijn hetzelfde. Maar het grote verschil is dat Ho zijn Chinese komaf laat spreken in zijn kunstwerken. Door traditionele Chinese karakters te gebruiken en een eigen interpretatie te geven, maakt hij zijn schilderijen persoonlijk en uniek.

Speciaal voor hun duotentoonstelling in Museum Jan van der Togt maakten de kunstenaarsvrienden Veldhoen en Ho ook gezamenlijk werk op ouderwets rijstpapier. Ho bracht de basis aan met Chinese penselen, Veldhoen voltooide de schilderijen met moderne acrylverf.

De opening van de tentoonstelling vindt plaats – in aanwezigheid van de kunstenaars – op vrijdag 29 november om 16.30 uur. Zijne Excellentie Chen Xu, ambassadeur van de Volksrepubliek China, spreekt het welkomstwoord. Vervolgens zal Carolien Gehrels, wethouder Cultuur van de Gemeente Amsterdam, de tentoonstelling openen.

Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen