Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Wat wordt IN en wat is UIT in 2014?

altIN
Opgebeld worden en dan alleen reageren met :"Ja..." of "Hallo..." of "Ben JIJ het weer?..."
UIT
"U spreekt met Jansen..."zeggen terwijl je eigenlijk Pietersen heet. Of als je opneemt zeggen: "Met mij..." En als je dat toch blijft doen moet je dat geleende boek en die DVD maar meteen terugbrengen.

IN
Zo verslaafd worden aan hondentraining dat je jouw bulldog leert uit beleefdheid terug te deinzen voor een chihuahua.
UIT
Uitdagend met een kolossale bouvier voorbij iemand lopen met een een Pekingneesje. Ook Uit is wegens verliefdheid de eigenaar van een Keeshond die je in het park steeds tegenkomt constant te vragen hoe het met de verkoudheid van het hondje zit. Of hem een bepaald hondenjasje aan te raden.

IN
Tijdens een plechtige huwelijksvoltrekking zwijg je over de exen van het paar ook als je toevallig zelf daartoe behoort. Je probeert niet jaloers te zijn op het gelukkige paar. Ook waarschuw je tijdens je speech het jong getrouwde koppel niet voor wat ze hoogst waarschijnlijk nog allemaal te wachten staat.
UIT
Je toont geen slecht humeur als je op een huwelijksvoltrekking getuige mag zijn en je komt juist niet te laat. Bovendien vergeet je de ringen niet mee te nemen. Ook als ze toevallig zoek waren geraakt begin je al enkele dagen van te voren er naar te zoeken als je daar tijd voor hebt.

IN
Als je uitgenodigd bent voor een borrel of je bent op een after-party kijk je diegene waar je mee in gesprek raakt aan. Je toont oprechte interesse en als je iemand anders wilt spreken kondig je dat aan. Je laat je blik even door het vertrek zwerven. Wanneer je er genoeg van hebt zeg je op overtuigende wijze : "Daar zie ik Peter- Jan... Die heb ik zo lang niet meer gezien..."
UIT
Op een receptie of after-party iemand een schaaltje met pinda's voorhouden en zeggen: "Mag ik u dat aanbieden?" Je stort je ook niet op schalen met hapjes zodat er voor anderen niets meer overblijft omdat jij net uit je werk komt en toevallig al een paar dagen geen zin had om te koken. Het is ook UIT om tijdens een borrel steeds terwijl je iemand ontmoet over diens schouder uit te kijken naar anderen of constant met een geheimzinnige uitdrukking op je gezicht op je mobiel iets na te kijken wat kennelijk belangrijker is.

IN
Vegetarisch zijn. Wie niet minstens twee of liever drie dagen per week - wat ons betreft vaker- geen vlees eet heeft geen gevoel voor de nieuwe energie van de komende tijden. Wie niet op de Noordpool woont en nu toch bont draagt begrijpt het toch niet want er is al lang kunstbont in allerlei uitvoeringen.
UIT
In de natuur geldt ook het recht van de sterkste. Het gaat om over-leven. Vegetariërs leven onnatuurlijk en we zorgen allemaal zo goed voor onze dieren. Het IS nu eenmaal zo. Het hoort bij ons levensonderhoud. We denken er daarom verder niet over na.

IN
Vertel vooral met veel gevoel voor drama je hele levensgeschiedenis op televisie. Vergeet niet te vermelden hoe je als 12-jarige door je moeder werd beledigd. En wat je therapeut daarover gezegd heeft.
UIT
In een café of restaurant mag je rustig plaats nemen aan de bar maar je hoeft niet te proberen alle eenzame meisjes die je hebt gespot mee naar huis te nemen na ze één drankje te hebben aangeboden. Probeer niet aan één stuk door borrels te hijsen om meegevoel op te wekken. En introduceer je ook liever niet bij een dame met : "Ik kan zien dat je het moeilijk hebt gehad." (Daar wil zij het juist niet over hebben. Oh... Vind je dat gek?)

IN
Als je thuis bezoek hebt de gasten laten zien hoe leuk het is om samen naar de uitreiking van de Oscars in Hollywood te kijken. Daar kun je nog lang over napraten. En voor de mannen is een voetbalpraatprogramma ook je-van-hét. (Sommige dames weten zelfs beter nog dan jij 'wat buiten spel' is. Oer-gezellig hoor.
UIT
Bij bezoek in je huis de tv gewoon uitzetten. Jaja... Nou en? En mocht je zelf op tv verschijnen eis dan niet van anderen dat ze naar je kijken. (Meestal valt het toch wat tegen).

IN
Haar dat zo glad is als een spiegel? Waarom? Het is nu eenmaal trendy. En je wilt toch wel of niet met je kapsel opvallen? Daarvoor kun je natuurlijk juist ook weer je krullebol handhaven. Maar er zijn veel mooie apparaten op de markt om allerlei te-gekke krullen en rollen en knoetjes te maken. En ook je haar zo glad als een glijbaan te houden.
UIT
Niet durven te vertellen dat je je haar kleurt. Het is een complete verrassing hoe het je uiterlijk verandert. Alleen wie echt jong is kiest voor parelgrijs haar. Hopelijk zijn de snorren en baarden snel passé want dat staat lang niet iedereen.

IN
Regelmatig boodschappen doen bij kleine winkeliers om hun de winst te gunnen. Ook op de markt omdat het toch vaker goedkoop is. Voor zover er nog markten bestaan. De persoonlijke band die daardoor kan ontstaan geeft je een goed gevoel. Hier wordt de ontmoeting met de ander nog op waarde geschat.
UIT
Groots en meeslepend voorraden inslaan in supermarkten. Daar uitvoerig etiketten staan lezen en doen of je alles over E-nummers weet. Zelfs als je je bril niet op hebt. Vooral in deze dagen als men over de rijen voorraadkarren met medewerkers bijna heen moet springen moet je bij voorbaat extra-tijd berekenen. Dit is noodzakelijk voor het minstens 3 winkelpaden moeten omlopen omdat je de uitjes vergeten had. Bij de kassa als de ongeduldige mevrouw achter jou het tussenbordje opzettelijk weer veel te dicht achter jouw boodschappen neerzet in de hoop verwarring te creeëren zorg je cool te reageren. Wij kennen iemand die vriendelijk blijft en toch op haar tenen gaat staan. Oeps!

IN
Hooligans die hun carriëre willen opwaarderen door een boek te schrijven over hun leven en nog een vervolg aan te kondigen.
UIT
Vaders die bij een voetbalwedstrijd van hun kinderen doen of de de Derde Wereldoorlog is uitgebroken.

IN
Het goede doelen-virus verspreidt zich door ons land.
UIT
Mattheüs 6:3 Maar als gij aalmoes doet, zo laat uw linker hand niet weten, wat uw rechter doet;

IN
Mensen willen tegenwoordig wel naar Mars en nooit meer terugkeren. Maar het experiment van John De Mol om een oer-samenleving te beginnen volstaat voorlopig eveneens.
UIT
Deel nemen aan het oer- experiment van John De Mol zonder dat je via tv-camera's bekeken wordt. Ook is UIT dat je midden in de nacht je beste vriend belt omdat je depressief bent over hoe het met de wereld gaat. Heel erg UIT is het om nog depressiever te worden omdat je vriend daar kwaad over wordt.


IN en hopelijk UIT

De verhaspeling van de taal. Zoals: "Wij zijn een modefirma die goede kwaliteit levert." (Mogelijk is die kwaliteit wel goed maar jij kan toch zelf geen winkel zijn?)
Of: "Ik ben een computerbedrijf." ( O...? Slaap je ook met een Robot?)
Wel mag: "Ik ben soldaat." ( Dat is geen makkelijk beroep.)
Ook kan: "Ik ben advocaat." ( Ook niet altijd makkelijk.)
Gelukkig hoor je steeds minder dat men "zoiets van" heeft. En "Het was zég maar..."is ook aanzienlijk teruggelopen.

IN en hopelijk UIT
Zeggen dat complotten Altijd fantasieën zijn. Juist het afgelopen jaar bleek dat dit niet waar is want Edward Snowden vertelde dit jaar hoe zijn grootste vrees was dat hij alles zou opgeven om misstanden bij inlichtingendiensten aan te tonen, maar niemand naar hem zou luisteren. Er is juist goed naar hem geluisterd. Het excessieve gedoe om alles over iedereen te willen weten blijkt op grote tegenstand te stuiten. Vrijheid blijft toch nog altijd het allerbelangrijkste voor mensen te zijn.