Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Paul Van Gorcum geeft Efteling-attractie Baron 1898 glans

KAATSHEUVEL - De Efteling in Kaatsheuvel is sinds deze week officieel een attractie rijker. Baron 1898 is de zesde achtbaan in het park, deze thrill ride is vooral bedoeld voor durfals van minimaal 1.40 meter. Baron 1898 is de negende dive coaster in de wereld, daarmee heeft de Efteling er een onderscheidende tienerattractie bij. In slechts tien maanden tijd werd de 18 miljoen euro kostende achtbaan gerealiseerd.

Fons Jurgens, Voorzitter van de Raad van Bestuur van de Efteling, peilde de eerste reacties bij de parkbezoekers die veelal speciaal voor Baron 1898 naar het park kwamen. “Hier hebben we het al deze maanden met zoveel mensen voor gedaan. De spanning op de gezichten van de durfals in de treinen én die van de bezoekers op het terrein rondom de mijnschacht, is onbetaalbaar. Baron 1898 is een bijzondere en stoere vergroting van ons huidige attractieaanbod, eentje waar ik met recht trots op ben.”
In de nieuwe dive coaster Baron 1898 verplaatsen bezoekers van de Efteling zich een dag in het leven van een stoere mijnarbeider. Het rijk gethematiseerde verhaal over de geschiedenis van de mijnbouw speelt zich zowel binnen als buiten de attractie af.

In de achtbaan duiken bezoekers met een onheilspellende vrije val van 37,5 meter een mijnschacht in om daarna de zoektocht naar goud voort te zetten in een bloedstollende rit van meer dan 90 kilometer per uur.
De stem van de mijnbaron is meesterlijk ingesproken door de gelauwerde acteur Paul Van Gorcum, vorig jaar onderscheiden met de Sinterklaas Prijs, die ook de baron speelde in verschillende series van Bassie en Adriaan. In films speelde Van Gorcum ook, voorbeelden zijn Wat zien ik!?, Turks Fruit en Een vlucht regenwulpen. Van Gorcum heeft vooral later in zijn loopbaan veel stemmen ingesproken, zoals die van Zazoe in de Disneyfilm De Leeuwenkoning, "reizende" oom Roel in De Freggels en Gargamel in De smurfen. In 1992 werd hij Ridder in de orde van Oranje Nassau.