Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Avontuurlijk verhaal Efteling​-dive coaster Baron 1898

KAATSHEUVEL - Avonturier Gustave logeert in een Brabantse herberg waar Jochem en Doortje werken. Op een dag helpt Jochem Gustave de gevaarlijke Zompige Heide oversteken, een gebied beheerst door de mythische Witte Wieven. Wanneer Gustave bij een grot komt, waarschuwen deze wezens hem om niets mee te nemen. De hebzuchtige Gustave steekt toch een klompje goud in zijn zak. Jaren later keert hij terug als Baron Hooghmoed, koopt het grondgebied en bouwt een goudmijn. Jochem en Doortje raken erbij betrokken, waardoor hun hechte vriendschap op het spel komt te staan. De baron heeft mijnwerkers nodig en belooft de dorpsbewoners gouden bergen als ze de mijn ingaan. Maar iedereen die dat durft, komt lijkbleek naar boven…

De auteur Jacques Vriens krijgt van de redactie Cultuur: ***** (5) sterren voor zijn boeiende verteltrant . Het boek is verschenen bij Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum b.v. / Van Holkema & Warendorf.
Bezoekers van de Efteling-attractie horen Baron Hooghmoed in de eerste voorshow, waarin hij de kompels toespreekt en motiveert voor hem te gaan werken. Zijn afbeelding is dan al te zien op een dia. In levende lijve zien ze hem vervolgens in de tweede voorshow. Vanaf een balkon spreekt hij als animatronicfiguur de werkers toe voordat ze aan de afdaling beginnen.
De ontwerper van deze figuur is Sander de Bruijn. De animatronic werd gebouwd door het Amerikaanse bedrijf Garner Holt Productions en de Baron is van stem voorzien door Paul van Gorcum. Van Gorcum werd in 2009 door de Gouden Eeuw Awards onderscheiden voor zijn gehele oeuvre en kreeg vorig jaar de Sinterklaas Prijs 2014, in het bijzijn van stem-acteur Fred Meijer, in de historische Schreierstoren in Amsterdam.

FOTO: DE BARON DRAAGT IN DE EFTELING-ATTRACTIE DE KARAKTERISTIEKE STEM VAN PAUL VAN GORCUM...