Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Tony - van chocoladecrimineel tot wereldverbeteraar


TONY vertelt het verhaal van een stel jonge Nederlandse journalisten die korte metten willen maken met de kindslavernij in de cacao-industrie. Hun reis op weg naar een slaafvrije cacaowereld begint in 2003 als onderdeel van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde.TONY combineert een schat aan archiefmateriaal met nieuwe filmbeelden om een zowel grappige als ontroerende, maar bovenal inspirerende ontstaansgeschiedenis te reconstrueren.

De film laat zien hoe lastig het is om fundamentele fouten en onrechtvaardigheid uit een wereldwijd systeem te elimineren. Maar het is niet onmogelijk. Met een grote dosis humor en een niet aflatend doorzettingsvermogen weten de journalisten hun eerste zelfbenoemde slaafvrije chocoladereep op de markt te brengen.

Het merk ‘Tony’s Chocolonely’ groeide de afgelopen tien jaar uit tot het grootste chocoladebedrijf van Nederland. Twaalf jaar geleden monteerde Benthe Forrer  voor het eerst materiaal van ons ambitieuze journalistieke project over misstanden in de chocolade-industrie. Ze was van plan daarvan een bioscoopfilm te maken. ‘TONY and the Chocolate Factory’. Als medeoprichter van productiehuis Dahl BV was het format natuurlijk een knipoog naar Roald Dahl met het boek ‘CHARLIE and the Chocolate Factory’ (uit 1964) over armoede en hebzucht.  Het team was vastbesloten maar kreeg intussen boete op boete, rechtzaken en volop journalistieke kritiek over zich heen. Toch kwam  de film er.  

Regisseur Benthe Forrer : "Maar... nu de film er wél ligt, wil geen enkele omroep er zijn vingers meer aan branden. De journalisten en misschien ook wel idealisten, van weleer worden nu gezien als een commerciële partij."
Een dergelijke film -genre documentaire- hoort ook de schijn te hebben van objectiviteit...
"Daar zit een kern van waarheid in. Ik ben inderdaad niet meer objectief. Ik ben deel geworden van iets waarmee ik 12 jaar geleden ben begonnen. Maar ik vind het nog steeds belangrijk dat dit verhaal verteld wordt. Omdat ik er nog steeds in geloof dat we iets in gang hebben gezet waarmee we de wereld een klein beetje beter kunnen maken. En omdat dit verhaal een inspiratiebron wil zijn voor anderen die ook een verhaal te vertellen hebben."
Aldus de andere waarheid van een bevlogen filmmaakster!

Film  TONY - Van chocoladecrimineel tot wereldverbeteraar: 14-04-2016
Een film van Benthe Forrer
Onder meer te zien in Het Ketelhuis, Amsterdam