Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Museum toont ontwikkeling van het boek sinds 1850

DEN HAAG - ‘Van lood tot led’ is de titel van de nieuwe tentoonstelling over de ontwikkeling van het boek van 1850 tot heden in Museum Meermanno. Meermanno toont al permanent middeleeuwse handschriften en vroege drukken in de fraaie Boekzaal. Omdat Meermanno meer aandacht wil besteden aan zijn internationale moderne collectie en aan de meest recente ontwikkelingen in de wereld van het boek, is nu een permanente ruimte voor deze periode ingericht.

 

In de zaal loopt de bezoeker langs een tijdlijn van ‘lood’, de periode waarin boeken met loodzetsel werden gedrukt, tot ‘led’, naar de huidige tijd waarin het e-book steeds populairder wordt.

Onderweg wordt aandacht besteed aan de veranderingen die de techniek van het maken van boeken onderging, het streven om boeken bereikbaar te maken voor het lezerspubliek en de wens om boeken van een goede en eigentijdse vorm te voorzien.

Uiteraard worden hoogtepunten uit de moderne collectie van het museum getoond, zoals de uitgaven van de Kelmscott Press van William Morris, het modernistische drukwerk van Piet Zwart en het shv-boek van Irma Boom.

De expositie is ontwikkeld in samenwerking met Centraal Boekhuis. Dankzij een meerjarig sponsorcontract kan het museum in deze expositie de laatste ontwikkelingen tonen.

De rijke collectie van het museum vertelt het verhaal samen met foto’s en filmpjes, waarin Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap aan de UvA, het woord voert. Daarnaast is er voor bezoekers die meer verdieping wensen de mogelijkheid om handboeken en iPads te raadplegen.

Museum Meermanno |Huis van het boek
Prinsessegracht 30 • 2514 ap Den Haag
meermanno.nl