Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Ode Maestro van de Dans in menEERvanmanen

ARNHEM - Introdans is veertig, Hans van Manen wordt tachtig. Introdans Ensemble voor de Jeugd eert Nederlands belangrijkste choreograaf én viert dit dubbele feest met het programma menEERvanmanen. In Polish Pieces laat Van Manen twaalf in felgekleurde tunieken geklede dansers in steeds wisselende combinaties het toneel bestormen.

De groepsdelen zijn strak, energiek, pulserend. Ook in In the Future spelen de kostuums (van Keso Dekker) een belangrijke rol. Bedrieglijke eenvoud, optisch bedrog en een aanstekelijk gevoel voor humor maken dit ballet in groen en rood tot een absolute publieksfavoriet. In menEERvanmanen zijn ook twee duetten te zien.

In Sticky Piece blijven twee dansers continu aan elkaar plakken. Pas wanneer ze zich tot knalroze-oranje vlinders ontpoppen, kunnen ze echt even knallen.

In het duet Black Cake voeren een man en vrouw een dolkomische strijd. Van Manens Squares (met het prachtige designdecor van Bob Bonies) is de klassieker in dit programma: in dit ballet uit 1969 toont Van Manen zich een meester van de beperking. De choreografie verbluft nog altijd door de combinatie van ogenschijnlijke eenvoud en kracht: het jonge publiek betoverend toe en beloonde met vele ‘ooohs’ en ‘aaahs’.

Het is een veelvoorkomende misvatting dat voorstellingen voor kinderen ook direct kinderlijk moeten zijn. Dat weet Roel Voorintholt, artistiek directeur van Introdans en Introdans Ensemble voor de Jeugd, als geen ander. (Het Parool)

Première: 3 maart 2012 | speelperiode: tot en met 10 juni 2012
Polish Pieces | In the Future | Sticky Piece | Black Cake | Squares choreografie Hans van Manen

Sinds 1971 is Introdans uitgegroeid tot een topdansgezelschap. Als stadsgezelschap van Arnhem danst het gezelschap in de Nederlandse theaters en reist wereldwijd: beide ensembles zijn veelvuldig te gast op internationale podia. H.K.H. Prinses Margriet der Nederlanden is Beschermvrouwe van Introdans.