Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Jackie herstelt onbedoeld foutje

altDeze week werd de eerste Jackie na Rihanna-gate (door de redactie van het modeblad afgekort tot Riri-gate) gepresenteerd. Jackie werd eind vorig jaar wereldnieuws door een artikel met de kop ‘niggabitch’ waarin werd verwezen naar de Amerikaanse zangeres Rihanna en haar kledingstijl. Een vast onopzettelijk gehanteerd fout compliment.

De toenmalige hoofdredacteur Eva Hoeke werd het mikpunt van fans en ster Rihanna die zich gekwetst achtten en verloor daarop haar mooie job. Uitgever Yves Gijrath liet daarna weten Rihanna een podium te willen bieden in het februarinummer om in te gaan op de kwestie.

Naar nu blijkt dat de zangeres daar geen gehoor aan heeft gegeven. Wel trekt Jackie 15 pagina’s uit om terug te komen op de delicate gevoelssituatie rond het onderwerp, met onder meer een terugblik en reacties van BN’ers. Goed bedacht. Iedereen maakt tenslotte onbedoeld wel eens een opmerking waar anderen een heel andere uitleg aan kunnen (en helaas soms ook persé willen) geven dan je bedoeld hebt. Vervolgens draait het er maar om hoe je dat van elkaar wilt opvatten.

Vaak komt de gevoeligheid en het afkatten van mensen die er anders uitzien of anders zijn voort uit onbewuste jaloezie. Een beetje jaloezie op iemand die heel mooi kan zingen en er ook nog voortreffelijk uitziet valt menselijkerwijs te verklaren maar zoveel heisa over een fout compliment dat er processen dreigen en ontslagen vallen is wel erg van een andere tijd. Van het begin van de vorige eeuw. Van een een andere mentaliteit. Dit zou de eeuw kunnen zijn van integratie van diversiteit en elkaar helpen en tegemoet komen.

Nederland is maar één van de landen waar tal van nationaliteiten naast elkaar werken en wonen. In de hele wereld zijn overal mensen van verschillende achtergronden met elkaar diepgaand in gesprek over gemeenschappelijke belangen. De Sociale Media blijken revoluties te doen ontvonken want iedereen wil graag aanvaard worden. En wat is daar op tegen?

Het lanceringsfeestje van de – overigens vijftigste – Jackie dinsdag was tegelijkertijd de ‘inauguratie’ van de nieuwe hoofdredacteur; stylist Bastiaan van Schaik. De Jackie inclusief het Rihanna-dossier ligt in de winkel.