Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Dolly Bellefleur wandelt met de KRO

altZe draagt roze pumps en een bonte jurk met enorme pofmouwen en heeft hagelwit haar: Dolly Bellefleur. En ze is echt een schatje! Dit zeg je als je kennis maakt met haar hoewel zij als alter ego van Ruud Douma een mooie maar ook erg lange vrouw is. Voor de meeste mensen is één identiteit al voldoende omdat er in ieders leven al zoveel keuzemogelijkheiden zijn dat zij daar niets meer bij kunnen of ook willen hebben. Denk je maar eens in wat je zonder andere identiteit al voor keuzes moet maken! Iedereen loopt zo ongeveer over van keuzemomenten!

Voorbeelden? Je bent inwoner van een bepaald land (doorgaans waar je het liefste bent en voor gekozen hebt), wel of niet lid van een bepaalde kerk of politieke partij, bezitter van een eigen huis of juist bewust huurder, een super-groene natuurliefhebber of meer tuintegelfanaat. Volledig gehypnotiseerd door een bepaald automerk of helemaal juist niet. Dol op je sportclub of vastgeplakt aan je zetel, gek op reizen of overtuigd kluizenaar, fan van een bepaalde wilde muziekstijl of eerder een bezorgde ouder hierover, voorstander van vastgemetselde relatiestijlen of van wilde nachten, internet- en DVDverslaafd of alleen met de pure werkelijkheid te maken willen hebben...

Al die vele uiteenlopende keuzes in het gemiddelde bestaan zijn meestal voldoende om maar al te graag recht door zee en makkelijk één identeit te handhaven. Maar soms moeten mensen eenvoudigweg andere wegen bewandelen. Dat is niet zoveel verschillend van datgene wat acteurs en actrices tot hun werk drijft. Al gebeurt dat dan op een toneel.

Het is goed dat men hierover met een open mind communiceert in plaats van met dédain of een hoop geheimzinnigheid.

Soms kan iemand die tegelijk ook een andere identiteit vertegenwoordigt namelijk worden gevoeld als een bevrijdend voorbeeld van iemand die zichzelf in uitersten accepteert en vooral wat Dolly betreft zichzelf tegelijk ook weer niet al te serieus neemt. Dat moet wel want we kunnen natuurlijk onszelf niet steeds anders presenteren aan mensen die daar dan van in de war zouden raken. Er is nu eenmaal een werkelijkheid zoals wij die feitelijk erkennen en er zijn mensen die hieraan speelse varianten toevoegen. Dat heeft ook met entertainment te maken.

Dolly is trouwens eveneens de vrouw die op Valentijnsdag het Roze Lieverdje in ontvangst nam uit handen van Jolande Sap van Groen Links. De partij geeft deze prijs elke twee jaar aan een Amsterdammer die zijn of haar sporen heeft verdiend in de strijd voor seksuele diversiteit en homo-emancipatie.

Dolly, die zichzelf ‘beauty met brains’ noemt zet zich al 22 jaar in voor homo’s, lesbo’s en transgenders. Niets is deze Dolly te dol. Ze heeft een eigen theatershow, leidt debatten en heeft een eigen digitale strip. Maar wie zit er achter die vrouw met die spierwitte suikerspin coiffure?

Spannend? Kijk dan naar KRO De Wandeling van Dolly en Hella op vrijdag 23 maart 19.50 uur op Nederland 2 (hh zondag 25 maart om 8.30 uur en dinsdag 27 maart om 17.05 uur)