Alexis Mabille Haute Couture houdt het hoofd cool

  - C O O L E  N I E U W E C O U T U R E C O L L E C T I E - Voor zijn Haute Couture lente-zomer 2023 presenteert Alexis Mabille een collectie van 36 looks in een heel veelomvattend stijlbeeld en kleurenpalet. Hij noemt het thema van zijn nieuwe collectie voor het uitgaansleven in 2023 zelfs 'Color Addict' wat 'Kleur Verslaafde' betekent. Alexis Mabille is dus de eerder door ons besproken Franse modeontwerper die creatief directeur is van het label dat zijn naam ook draagt.

Als we er van uitgaan dat haute couture een vorm van kunst is in de modesector, valt het te verwachten dat haute couture vanuit een creatieve visie laat zien hoe de tijdgeest en gewoontevorming steeds weer een vernieuwde kledingstijl introduceert waardoor vooral vrouwen zich positief 'in de kijker spelen' ofwel op een bewonderenswaardige wijze voor de dag kunnen komen.

Dat kan per jaar en per collectie enorm veel verschillen want de gedachten en smaak van mensen in een bepaalde tijd kunnen binnen een bepaalde periode totaal veranderen. Wat in een bepaalde tijd wordt bejubeld wordt daarna zelfs soms weggezet als 'verschrikkelijk' of 'supertruttig'. Iedereen kent voorbeelden zat daarvan. Kleding van moeders zijn voor dochters bijvoorbeeld iets wat hoort bij hele oude foto's waarom ze steeds in lachen uitbarsten... En neem de mode in hoe-je-haar-zit wat voor veel mensen ongelooflijk zwaar telt. Een volumineuze krullenbol was een hele periode helemaal top maar daarna waren de tangen en toestanden om het haar glad en stijl te maken eenvoudig niet genoeg aan te slepen.

De ontwerper Alexis Mabille is op elk gebied en in elke kledingstijl al helemaal thuis. Hij heeft klanten als Lady Gaga. Hij hoeft zijn assortiment niet met allerlei modieuze reclamestunten ten tonele te voeren. Anderen zijn daartoe wel genoodzaakt helaas. We zien dus vormen van creativiteit bij coutureshows van nu - zomer 2023 - die wel degelijk met de tijdgeest te maken hebben.

Een tijd waarin reclame vaak belangrijk is maar dan ook een vreemde vorm kan aannemen. Mannequins torsen een etalagepop zonder hoofd over de catwalk die een lange baljurk aanheeft in dezelfde stijl als de korte jurk die de mannequin draagt. Heel spectaculair. Dit verwijst naar vrouwen die zozeer voor de buitenwereld leven dat hun binnenkant een hele grote last mee moeten sjouwen.

Het wordt dan meer een haute couturecartoon die over de planken wandelt. Het kan allemaal en gebeurt want iedere nieuwe mode eist een bepaalde tol. Het is onvermijdelijk en acceptabel als modeontwerpers vernieuwen en het creatieve vuur laten branden maar toch wel ook cool blijven in hun hoofd. Dan richten zij zich niet alleen op de stralende jonge beauties die ook in een jute zak mooi zijn maar houden ook contact met andere oudere vrouwelijke klanten.

Dus zien we bij Alexis Mabille in de nieuwe collectie veel gloedvolle primaire kleuren in het thema 'Color Addict', in een zeer divers kleurenpalet maar ziedaar ook een lange avondjurk gemaakt van Donaublauwe crêpe met capuchon , strass-knopen, riem met diamanten gesp en opgestikte zakken.

Zo'n mooi gemaakte lange avondjurk die iedereen staat - wat je leeftijd ook is- en waarin je heel relaxed en overal charmant kan overkomen als je waar dan ook gaat dineren.