Antwerpen-on-top met mode en musea

 

altANTWERPEN - Hier gebeurt het waar modeminded people heerlijk van weg kunnen dromen... In Antwerpen zijn glorieuze plannen voor mens en mode werkelijkheid geworden. Niet met dat afgemeten gebrek aan speelsheid waarin allerlei figuren elkaar hun plek in de rangorde betwisten maar groots en meelevend. En vol goed gereglementeerde wanorde zoals dat ook hoort. In Antwerpen kom je nog het echte modeorakel tegen! YES SIR ...

Met bespiegelingen als Moet Kunst Mooi Zijn? Hallo... Natuurlijk wel. Anders kan ik toch net zo goed thuis blijven en daar allerlei tegenstijdige rommel in mijn huis niet opruimen? Mooie kunst aan huis krijg je dan. Dat denk je dan tenminste als gewoon mens... Maar onze modeguru's weten het gewoon beter. Veel beter.

"Kunst is ook een manier om tegen chaos aan te kijken," leggen ze ons uit. Tenminste gelóóf ik dat ze zeggen want er worden zoveel woorden gebruikt rond hun uitleg. Het komt daar in ieder geval ongeveer op neer.
Nog afgezien van hun bedoeling ons door hun averechtse kunstzinnige bedoelingen met rommel en chaos her en der en ook in ons leven te verzoenen.

Word je als kunstenaar geboren, of kun je kunst leren? Het is slechts een greep uit de vragen die modeontwerper Walter Van Beirendonck en museumdirecteur dr. Paul Huvenne samen beantwoorden in een opvallende tentoonstelling in het MAS. (Wat een heerlijk aanvangspunt voor allerlei visies, confrontaties en meningen!)  Andere vraag: Is kunst een ambacht of een wetenschap? Mode is slechts een onderdeel van het culuturele pakket. Maar de musea in Antwerpen bestaan al zo lang en worden door veel belangstellenden bezocht. Tijd voor een jubileum want... Reken het maar uit.

MAS -Happy Birthday Dear Academie: 350 jaar academie. En dat niet alleen. MoMu Modemuseum Antwerpen is vooral bekend door de mode. Deze Modeafdeling is ongetwijfeld een van de meest prestigieuze modeopleidingen ter wereld. Haar 50ste verjaardag is het uitgelezen moment voor het MoMu om een tentoonstelling te wijden aan haar geschiedenis en, daaraan gekoppeld, het succesverhaal van de Antwerpse mode.

Dit verjaardagsfeest van Mode/50/Antwerpen/Academie duurt van 8 september 2013 -16 februari 2014.

Voor deze feestelijke periode is een kunstzinnige wandeling uitgestippeld. Wat leuk voor het publiek. Tenslotte kan iedereen daaraan meedoen en ervan genieten of ook welllicht er reusachtig veel op aan te merken hebben maar hoe dan ook: dit is aktie. Een wervelende dynamiek van creativiteit die de tijd overbrugt en onze nieuwe uitgangspunten kan bieden om beter verder te gaan.

Acht kunstenaars die na het jaar 2000 aan de Academie zijn afgestudeerd, werden door HELD (Wilfried Huet, Dirk Engelen, Stella Lohaus, Isabel Devriendt) uitgenodigd om daarvoor een nieuw werk in de publieke ruimte te realiseren.

De tentoonstelling heeft aandacht voor de maatschappelijke context en het sociale weefsel van de stad. Het parcours brengt de bezoeker langs betekenisvolle maar vaak wat minder bekende plekken in de stad.
Het wandeltraject is 2 km lang en kan gemakkelijk te voet worden afgelegd.

Nogmaals:Mode/50/Antwerpen/Academie duurt van 8 september 2013 -16 februari 2014.