Paul Schulten: Music Maestro please...

Couturiers zijn altijd gek op kunst. Paul Schulten is bijvoorbeeld dol op muziek en schilderkunst. Diverse muzikale richtingen hebben hem geïnspireerd tot het creëren van de Haute Couture collectie zomer 2014. Zoals bijvoorbeeld het kleurgebruik, het leven en de techniek van schilders als Felix Vallotton, Braque en Roy Liechtenstein, wiens exposities Schulten heeft bezocht in het Grand Palais en Centre Pompidou in Parijs. De levens zelf van deze schilders fascineren hem ook.

Ook de inspiratie door kunstenaars uit andere tijden kan hem net zo sterk raken als de samenwerking met kunstenaars en creatieve mensen anno 2014.
Een grote inspiratiebron is voor hem het ‘Funk’ tijdperk uit het begin van de jaren tachtig. Voortvloeiend uit het Jazztijdperk van de veertiger en vijftiger jaren ligt daar een heel grote schat aan muziek voor het oprapen. En een verder gaande inspiratie stammend uit de jaren tachtig.
Net als de populaire jazz uit die periode draaide het tevens om dansmuziek van Change, Evelyn ‘Champagne’, King, Chic, Diana Ross, Sharon Redd, Luther Vandross en Stephanie Mills. Echter dan wel uitgevoerd in de meest prachtige arrangementen van Quincy Jones, Norman Whitfield en Jacques Petrus, die allemaal uit het Jazz tijdperk komen.


Deze muziekstijl heeft een hoge kwaliteit en dat is waarschijnlijk ook de reden, dat het internationaal gezien nog steeds een enorme inspiratiebron is voor artiesten als Pharell, Madonna en Daft Punk.


Paul: "Ik ben teruggegaan naar mijn roots. Naar het gevoel, dat ik had bij het ontwerpen van mijn allereerste kledingstukken. Een rokje met een Dior split bijvoorbeeld. Maar ook jurkjes in dessin of krijtstreep die ik zo’n twintig jaar geleden bedacht. Ik merk dat ik het enthousiasme over de stukken van toen heb hervonden..." 

Dat klinkt heel goed. En het is ook te zien aan al zijn creaties dat elke jurk, jas(je) of pak iets echts en herkenbaars heeft. Je zult er in worden nagekeken en bewonderd door de nauwelijks merkbare maar altijd aanwezige persoonlijke stijl. Zoveel tijdloze stukken en toch tegelijk ook weer nieuw?...

Paul Schulten : "Soms is het ook gewoon tijd voor een nieuwe versie van de klassiekers die eigenlijk nooit vervelen…”