Dromen maken de vrouw bij Mart Visser

AMSTERDAM - Echte couture is net zoiets als kunst en beweegt zich altijd (met een variant op wat de dichter zegt) tussen droom en werkelijkheid. Neem nu eens deze geweldige avondjurk gedragen door de mannequin/zangeres Giovanca tijdens de show voor zomer 2014 van couturier Mart Visser. Zijn inspiratie daarvoor is een zwart-wit foto uit 1930. Als je deze prachtige zijden zeeblauwe creatie bekijkt weet je gewoon dat die foto veel verdere en sterkere dimensies wist op te roepen. De couturier heeft dit ook verteld tijdens een korte introductie van zijn coutureshow.

Hij zei dat couture voor iedere vrouw anders moet zijn. En hij heeft met kapper Rob Peetoom er naar gestreefd iedere mannequin in een eigen sfeer qua kleding en kapsel tot een droomvrouw om te toveren. Zo zou het ook veel vaker kunnen zijn: iedere vrouw kan in een bepaalde setting betoverend mooi zijn.
Daar kan de dialoog met de couturier veel aan bijdragen. Tijdens deze show is ook op de visagie gelet en dat is maar goed ook want wij zien te vaak shows met heel raar opgemaakte mannequins. Zij worden veel te heftig opgemaakt om te benadrukken dat alleen de kleding er toe doet. Zogenaamd is dat dan mooi maar iedereen weet dat het alleen om aandacht trekken gaat.

In de sterk individueel per vrouwtype opgebouwde collectie van Mart Visser is iedereen meer zichzelf dan ooit. Hij werkt met duidelijke heldere kleuren en een krachtig opgebouwde zichtbare coupe. Met combi's in Helder wit maar off-white bijvoorbeeld voor een fijne ruime zomermantel met leuke boothals. Enkele zwarte jurkjes als een speciale outfit of als correcte kleding draagbaar in een andere vaak formele ambience. Opmerkelijk geslaagd is een erg mooi rookleurig camel fijn suéde pak voor het voorname stewardesstype. Mouwloze juweelgroene mouwloze jurken en jurken met driekwartmouw in donker gevlekt dierprintdesign zijn ontzettend geschikt als sollicitatiejurk. Het zijn namelijk jurken die je moet onthouden door bepaalde details of je wilt of niet.


En voor de finale zijn er kobaltblauwe of aquamarijn avondjurken met lange uitwaaierende plissérokken en a-symetrisch opgebouwde zachtleren tops. Heel draagbaar voor een echte droomvrouw is ook de schitterende avondjurk met luxueuze corset- top bezet met Swarovskistenen.