Couture Sepehr Maghsoudi Talking with silence

AMSTERDAM - De nieuwe wit met gouden couturecollectie van Sepehr Maghsoudi is een grote verrassing. De gekozen locatie, het vredige interieur van het Bethaniënklooster, wordt met de nieuwe collectie op een opmerkelijke wijze geaccentueerd. Voorafgegaan door een korte show vol zang en dans van fris jong talent, zet de jonge ontwerper daarna in alle rust een ongelooflijk groot verstild levend kunstwerk neer.

 Er zijn al voor de eeuw wisselde allerlei grote nieuwe patronen ontstaan in de modewereld. Mensen als Iris Van Herpen, Viktor & Rolf etc. maakten het mogelijk om niet alleen met te dragen mode maar ook met mode als kunst ofwel art-couture de wereld te verrijken. Daardoor kunnen ook niet in de eerste plaats zakelijk ingestelde maar wel zeer creatieve designers toch het publiek zeer voor zich innemen. De visie op schoonheid van couturier Sepehr Maghsoudi in zijn laatste couturecollectie laat iets zien wat functionele (dus draagbare) mode en art-couture min of meer combineert. Het is er allebei.
Doorgaan is het is kenmerkend voor de makers/maaksters van art-couture- dat zo iemand zich sterk bezig houdt met existentiële facts en vragen van ons bestaan. Ook in deze verstilde en respectvolle coutureshow is er een diepere achtergrond.


Tijdens deze nieuwe indrukwekkende show van de Hoornse designer zien we wit zijden met goud geborduurde gewaden voorbij trekken. Slechts onderbroken door een voortdurend eentonig hypnotisch achtergrondgeluid.

Vol verbazing ziet het publiek nu een stel prachtige vrouwelijke monniken in lange wit met gouden gewaden biddend verschijnen. De eerste schitterende verschijning wordt een trapje afgeholpen naar de catwalk toe want alle 'moniken' lopen op ongelooflijk hoog gezoolde schoenen. Vaak zijn het gouden schoenen of enorm brede gouden laarzen die de rode loper-catwalk betreden. Niet zo makkelijk maar glamour staat hier eerder in dienst van diep respect dan van loze oppervlakkigheid.