AIFW heel apart geopend door collectie Jan Taminiau

altDe Amsterdam International Fashion Week 2011 vindt plaats van woensdag 26 tot en zondag 30 jan. De 14de editie van de AIFW is geopend door Jan Taminiau.
De ontwerper showt zijn nieuwe couturecollectie die hij al eerder in Parijs toonde: de collectie Irradiance. Deze collectie bevat jurken bezaaid met glitters en stenen in wit, beige en zilver.

Taminiau werkt veelal met luxe zijden stoffen met mooie ingeweven barok patronen. Ook soms voorzien van speciale dessins en bijzondere borduursels. Zijn subtiele aanpak is wel geslaagd maar minder overtuigend bij het van ver af werken vanaf een catwalk. Misschien heeft hij daarom door enige drastische effecten in zijn show ervoor gezorgd dat deze zeker veel besproken wordt. .

Je zal bijvoorbeeld deze hier gefotografeerde verschijning in het half donker onverwacht ergens tegenkomen! U ziet hier namelijk één van mannequins uit de show van Jan Taminiau.

Net als de andere mannequins draagt zij een glinsterend masker waarin de ogen niet te zien zijn. Dat is dus wel even griezelen geblazen tussen al dat moois.

Zijn show bevat ook demi-couture waarbij klanten een door hun bestelde creatie na één keer passen op maat kunnen aankopen. In deze range ook veel satijnen omslagrokjes en haltertopjes met swarovki-steentjes in onopvallend zachtgroen en apricot. De mannequins flaneren op torenhoge schoenen voorbij in gedessineerde en gedrapeerde korte jurkjes.

De ontwerper noemde de sfeer van zijn collectie duister. Hij werkt ook veel met kleuren als grey, black en white.

Volgens hem heeft couture niets met de realiteit of draagbaarheid te maken en aan die opvatting heeft hij principieel ook gevolg gegeven. Maar ja, kunst overschrijdt nu eenmaal alle grenzen. En zijn collectie is ook zeker heel apart te noemen.