Couture is echt een vak apart

Lang niet elke modeontwerper komt ook maar in de verte aan het niveau toe waarop een couturier zich beweegt. Toch wordt het vak mode ontwerpen vaak met dat van de couturier verward. Dat komt doordat veel mensen niet het verschil kunnen zien tussen een collectie tekenen en uitwerken zonder meer.

Mart Visser laat hierover geen misverstanden bestaan. Hij zegt: "Bij het ontwerpen van een collectie is naast het idee van een goed ontwerp zowel de keuze van de stoffen als de afwerking van groot belang. Mode dankt ook haar schoonheid aan het vakmanschap van kleermakers."

Vaak zie je hele sprankelende collecties van jonge ontwerpers die opvallen door hun rijkdom aan ideeën maar helaas... Wat gaat er vaak mis? Het budget is niet toereikend voor superieure stoffen. Dit is heel begrijpelijk vooral in een tijd van crisis. Toch maakt kleding in mooie stofkwaliteiten een heel andere indruk.
Toch zijn er ook uitzonderingen hier. Zo viel het op dat bij het tv-programma Project Catwalk afgelopen maandag van kunstleer door een ontwerper een jack werd gemaakt dat zo goed er uitzag dat het niet van echt te onderscheiden was. Dat moet dan ook een uitdaging zijn voor jonge creatieve mensen die zich met weinig middelen toch willen ontwikkelen en onderscheiden.
Verder is het nauwkeurig maken van een perfect passend patroon niet iedereen gegeven. Op de shows van een couturier zul je dit niet tegenkomen. Vakmanschap is tenslotte meesterschap.