Paul Schulten met vernieuwende coutureshow

AMSTERDAM - Paul Schulten keert voor zijn Haute Couture collectie voor najaar/winter 2015/2016 terug naar de puurheid èn de oorsprong van de Haute Couture. Terug naar de basis is ook een internationale tendens. Collecties maken voor wie of wat de creatie is bedoeld. Dat moet je kunnen vanuit groot vakmanschap en een grote creativiteit.
In Nederland zijn de waardevolle couturiers op één hand te tellen maar gelukkig zijn zij nog steeds prominent aanwezig. Zij bepalen met hun prachtige concept de modelijn voor een volgend seizoen.

Hun nieuwe creaties zijn nooit makkelijk ontwikkeld en gemaakt. Het is een hels karwei om op die manier en nieuwe shape en make te ontwikkelen. 

Alle grote couturiers vertegenwoordigen het echte ambacht op een hoog niveau. Dat is een totale expressie die je in alle details tegenkomt. Maar echte couturiers gaan daarbij ook uit van een duidelijke eigen visie. Deze keer nemen de gasten bij de show van Paul Schulten in het Okurahotel plaats op wit leren banken die in een carré-vorm rond de catwalk staan. Daarmee ontstaat al meteen een bepaalde 'witte' sfeer in de zaal die aansluit bij zijn verstilde en tegelijk kleurrijke collectie.

Inspiratiebron voor deze verfijnde kleurstelling was voor Schulten de overzichtstentoonstelling van Leon Gestel in het Singermuseum. Als een intrigerend schilderij ontvouwt zich nu zijn nieuwe collectie waarbij fluweel en tweed en brocaat voorbij komen in fijnzinnig gekleurde jurken en plooirokken en pantalons op de witte catwalk. In deze witte sfeer stralen de kleuren helder en tonen tegelijk enigszins overdekt. Altijd handig in de kledingkast blijven Schultens kleine zwarte jurkjes met 3/4 mouw en a-symetrische top. Tijdloos blijven elegante gemouleerde jurken in mozaiekdessin al dan niet met bijpassende mantel.

Aan de tentoonstelling “La Collection du Scandale” van YSL uit 1971 (momenteel in Parijs te zien) herinneren de flitsende robijnrode met zwart gestreepte zijden strapless jurken met ballonrok. Alleen al als je er naar kijkt krijg je al zin om te gaan dansen.
Voor de avond presenteert Schulten gedrapeerde lange avondjurken van zilverglanzende met de hand geborduurde pailletten stof. Ondanks een vederlichte zachtblauwe touch herinneren deze onvergelijkelijk mooie creaties aan onweerstaanbaar romantische maanverlichte nachten.
In de blonde zachtgouden versie daarvan toont Paul Schulten eveneens enkele andere meeslepend mooie lange avondjurken die in verschillende betekenissen werkelijk 'schitterend' de schilderachtige finale van deze coutureshow verrijken.

CREATIE: PAUL SCHULTEN ... FOTO: SYDNEY KORSSE