Game Changers - Het 20e-eeuwse silhouet heruitgevonden

ANTWERPEN - De expo 'Game Changers - Het 20e-eeuwse silhouet heruitgevonden' bekijkt het grensverleggende en historisch belangrijke werk van verschillende beroemd geworden couturiers waaronder modeontwerper Cristóbal Balenciaga. Er zijn hier ontwerpen te zien gemaakt in het midden van de 20ste eeuw die zorgen voor het ontstaan van een vernieuwd silhouet. Daarbij krijgt het lichaam meer bewegingsruimte en otstaan zelfs architecturale volume.
Samen met de pioniers van de jaren 1920-30 en later ook de ontwerpers uit de jaren 1980-90 zorgde vooral Cristóbal Balenciaga voor een alternatief voor het heersende zandlopersilhouet. Deze ontwerpersgroep ofwel 'game changers' bekeek de mode uit de 20ste eeuw vanuit een nieuw perspectief. 

Invloeden uit Japan, zoals de kimono, zorgen aan het begin van de 20e eeuw voor de bevrijding van de vrouw uit haar nauwe korset. Modeontwerpers zoals Madeleine Vionnet, Paul Poiret, Coco Chanel en Cristóbal Balenciaga geven in de jaren 1920-30 elk op hun eigen manier vorm aan deze vrijheid, door zowel technische innovaties als moderne ideeën over vrouwelijkheid.
Aan het einde van de 20e eeuw worden de grenzen van het vrouwelijk silhouet verder afgetast door Japanse en Belgische ontwerpers als Issey Miyake, Yohji Yamamoto, Comme des Garçons, Ann Demeulemeester en Martin Margiela. Zij maken ruimte voor nieuwe vormen en lichaamscontouren en geven een nieuwe invulling aan wat als mode kan beschouwd worden.
Game Changers - Het 20ste-eeuwse silhouet heruitgevonden in MoMu - ModeMuseum in Antwerpen
Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen België
18 maart tot 3 - 14 aug. 2016