Winnaar Frans Molenaar Couture Prijs gaat voor draagbaarheid

  Al eerder heeft de behoorlijk zware jury van de Frans Molenaar Couture Prijs 2016 het moeilijk met de keuze om een winnaar aan te kunnen wijzen. Aan de ene kant wordt naar een speels en heel apart modeconcept gezocht wat de mode als geheel best een beetje ondersteboven mag gooien.

Dat vindt zo'n jury zelfs fantastisch. Aan de andere kant is er de keuze voor elegance en harmonie en vakmanschap. Daarvoor worden verschrikkelijk veel tekeningen vooraf bekeken en bediscussieerd. Daar kunnen juryleden uiteraard ook heel verschillend over denken.

Vandaag kondigt juryvoorzitter Jhim Lamoree vervolgens in de tweede helft van de show op zijn bekende speelse manier Klaudia Stavreva aan van Duitse en Macedonische origine. In haar collectie gaat zij op zoek naar uitersten en naar grenzen. Ze wil aan het bestaande en bekende een nieuwe vorm en betekenis geven. En alle stoffen zijn van haar eigen hand.

Ze werkt al bij Maison Margiellea Artisanal. Dat van die grenzen die ze opzoekt zie je dan in zo'n enorme afzakbroek voor een heel slank meisje. Met enorme veel te lange ballonvormige broekspijpen die ze tijdens het lopen bij knie omhoog moet houden anders suist het geheel naar beneden.

Hiermee ontstaat dan een effect dat zijn weerga niet snel zal hebben maar toch zijn veel van de ontwerpers meer als theaterkunstenaar dan als modemaker bezig. Ik zie zo'n meisje dan al zo lopen tijdens het uitgaan... Aandacht scoren is uiteraard voor zeer expressief modetalent bijna vereist maar het is wel een verademing als er eindelijk eens een ontwerper verschijnt die wel en met genoegen het welzijn van de klant in het middelpunt zet.

Johannes Offerhaus (geboren in Amsterdam) studeerde in Den Haag op het VWO de module Natuur en Techniek. Ook was hij al vroeg aan het experimenteren met de naaimachine. Hij combineert kennis van het ambacht met warme belangstelling voor creativiteit en blijft qua smaak met twee voeten op de grond staan. Zijn creaties zijn elegant en zien er zo uit dat bepaalde vrouwen -superslank of met een vol figuur- zich daarin mooi en comfortabel zullen kunnen voelen. Verder heeft hij een technische gimmick ontworpen die de draagster van een cirkelrok de kans geeft deze omhoog te laten zweven. Zoiets doe je niet bij een sollicitatie maar het blijft grappig.

Johannes Offerhaus is dolgelukkig met door hem welverdiende Frans Molenaar Couture Prijs 2016. En we zijn ook zeer benieuwd hoe deze jonge modemaker zich verder zal ontwikkelen.

CREATIE:JOHANNES OFFERHAUS...
FOTO:JEROEN SNIJDERS