The Mirror has two faces: 10 jaar Spijkers en Spijkers

 

alt

ARNHEM- Het Museum voor Moderne Kunst presenteert een Alice-in-wonderlandachtige tentoonstelling over het werk van de modeontwerpers Truus en Riet Spijkers met de titel ‘The Mirror has Two Faces’ .

Met niet alleen meer over de collecties van het duo Spijkers en Spijkers uit de afgelopen tien jaar maar ook een kijkje achter de schermen. Ook veel over de ontwerpers hun ideeën, grote voorbeelden en inspiratiebronnen. Deze blik achter de schermen is stijlvol, eigenzinnig en een betoverende belevenis. Vormgegeven door tentoonstellingontwerpers Maarten Spruyt en Tsur Reshef.

De tweelingzussen Truus en Riet Spijkers groeiden op in Bruchterveld (1970) en wonen en werken in de modestad Arnhem. Vanaf 2000, na voltooiing van de masteropleiding aan het Fashion Institute Arnhem, tonen zij tweemaal per jaar krachtige collecties onder het designerslabel Spijkers en Spijkers.

Ze presenteerden hun werk onder meer in Parijs, Londen, Milaan, Amsterdam, Tokyo en New York. Vorig jaar lanceerden zij op de openingsavond van de Amsterdam International Fashion Week een tweede lijn, SIS by Spijkers en Spijkers, pret à porter kleding voor een breder publiek.

Bijzonder is dat in al hun collecties de muze centraal staat, sterke, eigenzinnige en karakteristieke vrouwen: kunstenaars, vormgevers, schrijvers actrices maar ook fictieve personen door wie Truus en Riet zich laten inspireren.

Scarlet O’Hara, het hoofdpersonage uit de roman en gelijknamige film ‘Gone with the wind’ is zo’n inspiratiebron, maar ook Dora Maar, de minnares van Picasso, of de Amerikaanse schrijfster en dichteres Dorothy Parker.

In de collecties wordt het wezen van deze inspirerende vrouwen door de ogen van Truus en Riet zichtbaar. Kenmerkend daarbij is dat het altijd om vrouwen of meisjes gaat die leefden - of tot leven kwamen in boeken, schilderijen of films - in de jaren twintig van de vorige eeuw.

De ontwerpers zijn namelijk gefascineerd door deze tijd van grote politieke, sociale en culturele veranderingen, die de basis hebben gelegd voor de moderne zelfbewuste vrouw.
Met herkenbare geometrische vormen en bijzondere patronen maken Truus en Riet een krachtig statement tegen de stereotiepe ideeën over wat vrouwelijk is en reiken zij gelijktijdig een elegante manier aan om te laten zien wie je bent.

De tentoonstelling die een totaal andere gezicht laat zien van het fenomeen mode, is vormgegeven door Maarten Spruyt en Tsur Reshef, onder meer bekend van Rood in het Tropenmuseum en Marlies Dekkers in de Kunsthal.

Tentoonstelling: Reflections of 10 years Spijkers en Spijkers
Open: 7 mei - 21 augustus 2011
Conservator Eveline Holsappel

Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Utrechtseweg 87, Arnhem.
Toegang tot 18 jaar gratis.