Mart Visser couturier van De Nieuwe Eeuw

altEen waterval van transparante schitterende kleuren zijn kenmerkend voor de nieuwe zomercollectie van Mart Visser die met recht de couturier van De Nieuwe Eeuw mag worden genoemd. Zijn creativiteit spat er af en het is een waar genoegen om zijn nieuwe zomer coutureshow bij te mogen wonen.

Zijn nieuwe collectie heeft als officieel thema de oceaan met haar prachtige gloed en kleuren maar is officieel kenmerkend voor een nieuwe mentaliteit. Zijn hele collectie omarmt de flexibele aanwezigheid van de alerte moderne vrouw die zich op een versluierde wijze presenteert.

Je zou kunnen zeggen dat deze collectie een waar statement vormt tegen de platvloerse benadering van vrouwen in verschillende tv-programma's die een voorbeeldfunctie zouden moeten hebben in verband met de vrouw in haar vrouw-zijn.

Te vaak worden ook in discussieprogramma's van zogenaamd cultureel kaliber gesprekken steeds zo gevoerd dat er constant balletjes in de lucht gehouden worden die de erotische kant van de vrouw lacherig benadrukken.

Het is ook opvallend hoe vaak mannen in culturele of politieke programma's op tv (gelukkig veel minder in radioprogramma's) qua aanwezigheid de zaak of het gesprek domineren. (Vrouwelijke tv-interviewers zie je zelden. Of ze gaan als gieren tekeer om hun plek te behouden of ze komen in koffieprogramma's en dan moeten ze nog flink dankbaar daarvoor zijn ook).

De Nieuwe Eeuw zal hier ontegenzeggelijk verandering in brengen. Vrouwen zijn beter opgeleid en hebben meer eigenwaarde. Steeds meer vrouwen komen gelijkwaardig naast de man in topposities terecht. Couturiers hebben daar ook een antenne voor. Zij zien een nieuwe vrouwelijke zelfverzekerdheid ontstaan: gebaseerd op eerlijkheid en kracht.

Ook in deze collectie zie je de supervrouwelijke kant van de vrouw die onvervaard speelt met drapures. Met transparante capes en prachtige stoffen vol diepere lagen waar je niet op uitgekeken raakt. Je moet dat durven dragen.

Veel creaties in unitinten met een glans van licht en verborgen straling. Vaak is geel een moeilijek kleur in couture maar Mart Visser brengt het verlangen terug naar de zon die op het zand schittert en zijn orange herinnert ons aan vlammende en vurige passie.

Er is zoveel afwisseling in deze bijzondere collectie... Onregelmatige contouren en asymmetrie; gelaagd, geplooid of gerimpeldzijn de verschillende creaties. Zoveel ruimte voor de fantasie...

Luxe zijdes met lichte valling naast handmoulages strak om het bovenlijf zorgen voor een verfijnd beeld. Elegante lange blousons van organza en chiffon met grafische elementen en in elkaar overlopende kleuren. Het applaus gedurende de show en daarna is dan ook hartverwarmend.