Maarten Spruyt verzorgt styling Mode en Kunst

altDEN HAAG- Mode en Kunst is een affaire. Een liefdesrelatie pur sang bestaat al eeuwenlang tussen de mode en de beeldende kunst. Couturiers weten op uitgelezen manier een tijdsbeeld te vertalen naar kleding en kunstenaars gebruiken kleding als expressiemiddel.

Van Henry van de Velde en Mondriaan tot Victor & Rolf, Iris van Herpen en Frans Molenaar, in deze begeerlijke publicatie worden de uitwassen van 'deze affaire' op eigenzinnige manier in beeld gebracht. In de 19de eeuw worden zowel mode als kunst, door de toegenomen welvaart en nieuwe maatschappelijke verhoudingen, steeds meer middelen om uiting te geven aan persoonlijke smaak en identiteit.

Kunstenaars Henry van de Velde en Piet Zwart waren rond 1900 betrokken bij de esthetische vormgeving van een nieuwe artistieke mode van onder andere vrije, wijdvallende jurken. Het verschil met de beknellende korsetten van de massa was spraakmakend.

In de jaren twintig inspireert de abstracte schilderkunst de ontwerpster en kunstenaar Sonia Delaunay tot opvallende stofontwerpen. De echtgenote van Robert Delaunay behoort samen met bevriende schilders als Mondriaan, Arp, Vantongerloo en Kandinsky tot de avant-garde van die tijd.

De kleding en hoeden van modeontwerpster Elsa Schiaparelli, grote concurrent van Coco Chanel, zijn doorspekt met surrealistische invloeden. Schiaparelli werkt nauw samen met kunstenaars als Salvador Dalí en Jean Cocteau. Samen met de eerste maakt zij haar beroemde jurk met kreeftdesign.

In de jaren vijftig maakt Karel Appel gesigneerde stofontwerpen en onder invloed van het minimalisme ontstaan er sobere, vaak asymmetrische ontwerpen.

Ook het surrealisme en de naoorlogse kunst gaan een kruisbestuiving aan met de mode en wordt mode steeds vaker beschouwd als autonoom kunstwerk. In sommige creaties, zoals tegenwoordig in die van Viktor & Rolf, wordt hierbij de grens tussen draagbaarheid en kunstzinnige waarde wel zeer 'op scherp' gesteld.

Na het succes van Haute Couture Voici Paris (2010) brengt dit nieuwe, eigenzinnig vormgegeven boek wederom op een uitbundige manier inzicht in het liefdesleven van de mode. De Nederlandse fotografe Alique maakte speciaal voor de catalogus een portretserie van kunstzinnige vrouwen voor wie mode en kunst hand in hand gaan.

En van 3 september 2011 t/m 8 januari 2012 is in het Gemeentemuseum Den Haag de door Maarten Spruyt vormgegeven tentoonstelling Mode en Kunst, een affaire te zien. Deze vormgever tooonde zijn talent onder meer bij tal van belangrijke shows en bleek eveneens bekwaam bij het inrichten van een hedendaags exclusief winkelinterieur.

Onder de topstukken die getoond worden op de expositie Mode en Kunst zijn creaties van Liberty’s, Sonia Delaunay, Schiaparelli, Yves Saint Laurent en Givenchy.