Couture Frans Molenaar voor een stijlvolle winter

altDe coutureshow van Frans Molenaar voor herfst 2011 en winter 2012 is wat men na 92 bijna altijd zeer geslaagde shows van deze couturier kan verwachten. Een aaneenschakeling van perfect gemaakte creaties in uiteenlopende stijlen laten wisselende details zien en vormen gelijktijdig een onberispelijk en ook bewonderenswaardig geheel.

Dat komt door de herkenbaarheid en het unieke eigen karakter van zijn manier van werken. Prachtige stoffen zien we wel vaker bij ontwerpers terug. Maar het gaat er om dan daarmee iets te kunnen ontwerpen waarin een vrouw zichzelf kan afficheren en niet als het uithangbord van de modeontwerper fungeert.

Het huidige modebeeld geeft klassiek werkende ontwerpers ook veel kansen om hun capaciteiten op die manier te benutten. Er zijn daarentegen ook tijden waarin de modetrend onrealistische vormen voorschrijft doordat het nieuwe modebeeld nu eenmaal altijd ook heel gevoelig reageert op wat er verder in de wereld op dat moment aan de hand is. Dat is interessant maar heeft ontegenzeggelijk soms praktische nadelen.

Momenteel is het algemene modebeeld vrij klassiek en prettig draagbaar wat maakt dat ontwerpen van bekende designers nu dicht bij de praktijk van alledag blijven in plaats van als een op hol geslagen stukje drama op catwalks in landen ver hier vandaan voorbij te komen en dan als een voorbeeld voor de Nederlandse vrouw te worden opgediend.

Zij zou dan wel een paar keer in dat type kleding voor de dag kunnen komen maar er echt mee leven is weer heel wat anders.

Daarom is het zo fijn als de collecties van onze bekende Nederlandse couturiers nu zoveel mooie kleren laten zien die niet alleen door maat 36 op een heel uitzonderlijke gelegenheid kan worden gedragen. Voor de rest hangt zo'n moeilijke cape of ingewikkelde jurk dan verder in de kast. Frans Molenaar brengt voor de winter weer elegante pantalonpakken, heuplange jasjes en korte jasjes die je gewoon makkelijk aandoet.

Vaak voorzien van een apart detail. Nieuw is dit seizoen bij hem een opvallende kraaglijn van een jasje dat ook makkelijk onder een mantel zou kunnen worden gedragen als je daarvoor kiest. Aan de voorkant heeft deze sierlijke kraag een extra losse flap.

Verder ook smaakvolle jurken. Het zwarte jurkje met lange mouw en ceintuur wat altijd fijn is om op terug te kunnen vallen. Veel applaus krijgt ook de schitterende jurk met paars-roze gevlamde inzetten. Heel apart zijn de zwarte sobere jurken die herinneren aan de gewaden van Griekse godinnen die ons door hun rechte driehoekige vormgeving en eindeloos grote platte kraag ook terugvoeren naar de mode rond 1920.

Veel roze voor jurken en pakken. Ook hard roze. Dat moet je wél staan.

De wite bruid die in blijde verwachting in de finale is te zien is eveneens een verrassing en krijgt uit de zaal een extra applaus.