Historische Modeshow Sheila de Vries

  AMSTERDAM - De presentatie van de najaars & wintercollectie voor 2020/21 van Sheila de Vries heeft een historisch karakter. Dat komt door de covid-19 periode. Er heerst plotseling een internationale crisis bij alle modehuizen en modemerken. Ook ontwerpers moeten zichzelf her-uitvinden om zowel commercieel als creatief te kunnen overleven. Het is zakelijk niet gemakkelijk voor onze zeer creatieve vaderlandse ontwerpers die zich graag elk seizoen weer willen kunnen  vernieuwen. Dat betekent voor hen net zoiets als ademen. 

Mode is namelijk zoveel meer dan kleding alleen. Het inspireert diegenen de het maken en die het dragen. Het is ook een vertaling van de tijdgeest. Daarom is het helaas niet ongewoon als momenteel ook onze top-ontwerpers hun jaarlijkse presentatie vol verdriet moeten overslaan. Dat doet zeker pijn. Sheila de Vries en zoon Gideon moesten deze tegenslag al bij de zomercollectie ervaren.

Nu zijn zij dolgelukkig dat zij in samenwerking met hun team strikt binnen de corona-veiligheidsregels wel in het Hilton in de Balzaal de vele goed geklede bezoekers op parmantige kleine eilandjes van stoelen kunnen ontvangen voor een prachtige najaarsshow. De grote Balzaal in het Hlton ziet er overigens wel heel anders uit dan gewoonlijk. 

Er is een sfeervolle gedempte verlichting en op veilige afstand van iedereen lopen de mannequins midden door de zaall. Het thema De Tuareq is achterin de wat schemerige zaal geplaceerd door een haag van grote groene palmen en een paar hoge kameelkleurige decorstukken terwijl midden in dit tropisch geheel een klein donker bord met vurige felrode letters de naam SHEILA verkondigt en gelijktijdig als een klein kampvuurtje functioneert.

De show wordt geopend met een grote mantel met kleurrijke zijden panelen en brede reverskraag. Het design van grote kleurrijke motieven zal zich ook verder in deze collectie herhalen. Daarop volgt een kraagloze mantel in tijgerstreep geel-zwart, gedragen op een zwarte legging met hoge zwarte laarzen.

Het bekende slankmakende zwarte visitejurkje met goudkleurige biezen ontbreekt uiteraard niet. Het wat ouderwetse beeld van De Jurk is bij Sheila echter totaal vervangen door de handige combi van de smalle onderkant gevormd door het dragen van zwarte leggiings met laarzen of platte schoenen en de casual maar daarop ook los vallende chique tuniek. Een elegante combi die desgewenst bestaat uit laagjes met transparante bovenkant relaxed en makkelijk draagbaar is voor haar vele vrouwelijke klanten die zelf vaak snel iets belangrijks in zeer korte tijd moeten afhandelen en geen tijd hebben voor een ingewikkelde kledingstijl. .

Een los vallende iets transparantie zwarte tuniek met goudkleurige accenten op zwarte legging maakt dan ook dat de zaal haar adem inhoudt. En in zo'n donkergroene sensueel uitgesneden zijden tuniek op zwarte legging zou je zelfs nog heel bekoorlijk van een kameel af kunnen stappen om daarna met je vrienden naar een gezellige club toe te gaan.

Sommige tunieken zijn wat langer of hebben een zoom van kwastjes.

En dan zijn er de mantels in wijde swaggerlijn om zo even makkelijk om te gooien bij een autorit. Zoals de bruin velours omgooi-jas met schuin laag naar achter lopende zoom voorzien van decoratieve gouden band. Ook mantels met prachtige grote gekleurde panelen van meubelstoffen. Een korte- en lange aanluitende leren jassen met tailleceintuur in modieuze tinten. Er wordt meermalen even extra geapplaudisseerd vanaf de stoeleneilandjes in de zaal. .

Ook het kleine geblokte jasje dat rekening houdt met het zeer moeilijke figuur zou een extra applaus moeten ontvangen. Want je moet een grote vakvrouw zijn om zoiets te kunnen maken. Zulk soort kleren vragen op de centimeter nauwkeurigheid om de juiste effecten te bereiken. Sheila de Vries is zo'n echte vakvrouw.

Of het nu gaat om kleren die je helpen iets ongemakkelijks heel attraktief weg te coveren of een betoverende creatie waarmee je stralend gelukkig uitgaat. Zoals die chocolade-kleurige lange avondjurk met dunne bandjes en een interessant lijnvoering van verticale étages  Daar wordt heel druk naar gekeken om te weten hoe het zit. Afgezien daarvan voel je toch dat elke creatie van Sheila uniek is voor wie het maakt, wie het draagt en ook voor diegene die er zelfs op anderhalve meter afstand naar mag (moet) kijken!.

DE GELIEFDE TOP-MANNEQUIN MANUELA LOTH DRAAGT HIER EEN STIJLVOLLE CREATIE VAN SHEILA DE VRIES MET TUAREQ-HASKETTING... "IK BESEF VOLLEDIG DAT DIT EEN HISTORISCHE SHOW IS..."

FOTO: SYDNEY KORSSE