Monique Collignon verrast met Living Jewels coutureshow

altNever a dull moment met couturier Monique Collignon die ons dit najaar opnieuw verrast met een bijzondere show op een totaal onverwachte plek. Zij gaf al shows in een circuspiste en op drijvende pontons in de Amstel.

Deze keer gebeurt het allemaal in de oude scheepsmotorenfabriek van Stork aan de Noordelijke oever van het IJ. Daar is het nieuwe grote café/restaurant Stork gevestigd. Er wordt vooral veel vis op het menu gezet en het is er altijd erg druk. Dat komt ook doordat men er ene heel mooi uitzicht op het IJ heeft. .

Het restaurant beschikt ook over een gigantisch grote loods met volop ruimte voor een podium, verkleedruimte en honderden zitplaatsen.

Tussen de stalen dakconstructie en de betonnen vloer flaneren daar de mannequins over de lange catwalk en valt haar show Living Jewels geïnspireerd door orchideeën nog mooier op. Het is een heel andere setting dan gebruikelijk is voor een coutureshow maar dit zorgt wel voor een levendig contrast. Dat komt ook door de bloemenzee van 1.500 Vanda orchideeën -smaakvolle haarsieraden van orchideeën die de mannequins dragen.

In een openingsfilm vertelt de couturier: "De collectie van dit seizoen is voor mij misschien wel de belangrijkste ooit. Ik ben trots iets geheels nieuws te kunnen delen." Mode is volgens de ontwerpster meer dan een reflectie van het tijdsbeeld. De invloed van nieuwe generaties op de wereld, in gedrag, communicatie en kleding wordt steeds groter. "Dat vind ik enorm inspirerend en is de belangrijkste reden om even afstand te hebben genomen van de dagelijkse tred om heel bewust deze ontwikkelingen te bestuderen. Het heeft mij dichter bij mijn drijveer gebracht om 'design' heel bereikbaar te maken en iedereen ervan te kunnen laten genieten."

Zodra de eerste schetsen moeten worden uitgewerkt giert de adrenaline al door haar body. Haar creativiteit moet er uit. Deze keer is zij zo gelukkig zich te kunnen laten inspireren door de kleuren van de orchideeën. Prachtige diepe kleuren waarin de stoffen worden ingeverfd. Maar zoiets is nog niet voldoende. ook de laarzen en tassen en de schitterende haarsieraden moeten in de bijpassende rijke kleuren worden gelanceerd.

Voor een couturier is de styling van de collectie van Monique Collignon erg voortvarend en modern. Een lange mantel op een klein jurkje is misschien een combi voor feestelijke gelegenheden maar de meeste jurken en jassen die zij maakt blijven echt niet lang in de kast hangen. Heel geslaagd is een jurk bezet met strookjes rond de top waardoor de draagster het middelpunt van een bloemenkroon lijkt.

Veel applaus krijgt een juweel van een jurk van doorzichtig kant elegant gedecoreerd met horizontale banen gemaakt van Swarovsksieraden en bijbehorende lange zwarte plissé cape. De bruid is een sprookje om te zien met een lange koepelvormige sluier versierd met meer dan honderd groenwitte orchideetjes.