Tijdloze couture Max Heymans helemaal 'Knal"

   - C O U T U R E - De couturier Max Heymans was een mode-icoon uit de vorige eeuw die in 1983 een speciale ring ontving van de Nederlandse vereniging van modejournalisten vanwege zijn grote verdiensten voor de modewereld.

Op bijgaande foto (gemaakt door ondergetekende) kun je zien dat zijn stijl toen al heel hip was. Wel werd er nog echt bont gedragen wat niet meer van deze tijd is zoals je kunt zien aan de grote hoed van de mannequin en een randje bont aan de cape. Max Heymans is in 1918 geboren in Arnhem en begon als etaleur te werken voor prachtige grote modewinkels als Hirsch & Co en de Haagse Bijenkorf.

In die jaren werden er door veel dames hoeden gedagen en hij begon hoeden te maken maar ontwikkelde zich later tot een succevol modeontwerper. Hij ging ieder jaar naar Parijs om inspiratie voor zijn nieuwe collectie op te doen. Dan bezocht hij wat shows en zat op terrasjes zijn ontwerpen voor een nieuwe collectie te schetsen. Daarna zocht hij de bijzondere stoffen uit die hij wilde gebruiken. Hij had een opvallend vrije levensstijl. Klanten en pers waren dol op hem. 'Dag engel," zei hij als hij je ontmoette. En in een tijd waarin veel sexuele frustratie heerste was hij opvallend openhartig over zijn homosexualiteit.

Ook andere modeontwerpers -collega/concurenten- mochten hem graag. Hij was niet zakelijk en kwam vaak geld tekort voor zijn show. Bevriende mode ontwerpers sprongen hem dan wel bij. Max Heymans hield veel van wijn. Hij liet zich vaak per taxi gekleed als vrouw naar een bekend cafée vervoeren en kwam soms helemaal kachel thuis.

Maar Tout Amsterdam was in de foyer van het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam, waar een receptie werd gegeven ter gelegenheid van de verschijning van Max Heymans' biografie in het boek „Knal" geschreven door Henk van der Meyden van de rubriek Privé van de Telegraaf.

Veel prominenten uit de wereld van de mode, maar ook befaamde actrices die door Max Heymans worden gekleed, waren aanwezig om het ten doop houden van dit opzienbarende boek mee te maken. Iedereen kreeg, verpakt in - een Max Heymans' hoedendoos een exemplaar.

Mensen die hem heel goed kenden herinneren zich nog dat onder het chic geklede publiek van de show vaak gasten waren die hij uit de kroeg had meegenomen. Tot zijn klanten behoorden veel bekende actrices zoals Conny Stuart, Josephine van Gasteren, Merel Laseur, Charlotte Köhler en Caro van Eyck.

En de grote ster onder zijn gasten was de bekende actrice Mary Dresselhuys die wel eens te laat binnen kwam maar dan begon de show pas als zij er was. Soms duurde dat wel een half uur.

Hier ziet u één van zijn stermannequins die later een bekende makelaar werd. Tijdens een show terwijl zijn mannequins in de meest luxueuze kleding langs de rijen met gouden stoeltjes paradeerden stond hij altijd bescheiden gekleed in een vrijetijdsoverhemd achter een paar palmen weggedoken in zijn salon.

Dat vormde nogal een contrast met zijn ladyspeaker waarvan vooral Lily van Pareren heel bekend was. Zij had lila gespoeld haar en sprak op een wat geaffecteerde wijze de namen uit van de creaties die voorbij kwamen. Het publiek was op passende wijze diep onder de indruk want het waren soms heel poëtische namen die Max van te voren op een terrasje in Parijs had bedacht.