Zyanya werkt samen met de 'artesanos' in Mexico

   - C O U T U R E - De titel van de nieuwe couturecollectie van Zyanya Keizers BINHE past in één van de grootste vragen van onze tijd. BINHE betekent 'zaad' in het Zapoteeks, een van de talen die door de inheemse bevolking van Mexico wordt gesproken.

De collectie is een eerbetoon aan het groeiproces in de natuur, waarbij groei begint bij het zaaien en verzorgen van zaadjes. Een groeiproces passend bij de intensieve samenwerking tussen Zyanya en de 'artesanos' in Mexico.

Ieder stuk uit haar collectie vergt een enorme voorbereiding en samenwerking met haar team van medewerkers. Het pak Artemis heeft Tenango borduurwerk en wordt gebracht met een handtas van palmbladeren. De Wixa jurk heeft ingeweven kralen. De Tixocob jurk is gemaakt van hangmatmateriaal.

Een ander stuk is de Colibri-jurk met details van gehaakte kralen, driedimensionale bloemen, bladeren en vogels die het lijf omringen; technieken die passen bij de Haute Couture.

Twee jurken zijn gemaakt van hangmatten, met de hand naar het lichaam gevormd; hier is het materiaal van hangmatten echter in een volstrekt andere context toegepast.

De Palma top is gemaakt van geweven palmbladeren. De Fleuri jurk van geplooid katoen met bloemen en vogels van kralen wordt gepresenteerd met een Palma handtas van geweven palmbladeren.

Samen met een collectief van borduursters is er gewerkt aan borduurwerk gecombineerd met met de hand gemaakte kralen wat enkele creaties een dramatische uitstraling bezorgt.