• Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Fabienne Delvigne presenteert elegante couturehoeden

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 8ste Editie jaarlijkse Canal Catwalk eerbetoon aan Anne Frank

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Lege parkeerplekken in een razend drukke stad...

  AMSTERDAM - Parkeerplekken die worden gereserveerd wegens werkzaamheden staan vaak de helft van de tijd leeg. De VVD wil dat voortaan wordt afgerekend per gereserveerde dag in plaats van per reservering.Raadslid Eric van der Burg: "De huidige regeling werkt in de hand dat bewoners en bedrijven parkeerplaatsen onnodig lang reserveren. Wij zijn benaderd door bewoners uit de hele stad die zich groen en geel ergeren aan het feit dat er soms weken lang parkeerplekken zijn gereserveerd, zonder dat die worden gebruikt voor een verbouwing of iets dergelijks."

"In de Vossiusstraat in Zuid bijvoorbeeld zijn sinds twee weken vijf plekken voor drie maanden gereserveerd, terwijl de verbouwing nu nog niet eens is begonnen." Het vreemde is dat de gereserveerde parkeerplaatsen spotgoedkoop zijn, zegt Eric Van der Burg.

De kosten worden bepaald door het aantal vakken dat is besproken, níet de duur van de reservering. Volgens de huidige tarieven kost het reserveren van 1 tot 2 vakken 111 euro, 2 tot 6 vakken kost 120 euro, 7 tot 10 vakken kost 129 euro en 11 tot 13 vakken 138 euro. Daar komt een vast bedrag van 110 euro aan leges bij voor het in behandeling nemen van de aanvraag.
Volgens Van der Burg werkt deze regeling in de hand dat bewoners en bedrijven onnodig lang parkeerplaatsen reserveren, aangezien langer reserveren geen extra kosten met zich meebrengt.

Een bedrijf dat ruimte aanvraagt voor werkzaamheden in de stad maar de parkeerruimte slechts kort nodig heeft, kan geneigd zijn om 'voor de zekerheid' langer te reserveren, want er is al voor betaald. "Plekken staan nu vaker leeg omdat er voor de zekerheid als het werk langer duurt dan verwacht in ieder geval wel voldoende parkeerruimte is ," zegt Van der Burg. "maar dat is een rare regeling."

De VVD komt daarom met een initiatiefvoorstel om de kosten mede te gaan baseren op de duur van de reservering.

Bedrijven zeggen : "Wij kunnen niet exact van te voren bepalen hoe lang werk duurt en nemen het dus altijd wat ruimer, anders zijn we alle flexibiliteit kwijt en kunnen we ons werk niet goed doen." Dat is een reden waar iedereen zich in kan verplaatsen maar ergens worden er zoals het nu gaat te veel risico's naar andere gebruikers van parkeerruimte verplaatst.

Daarom wil de VVD een ander systeem voorstellen waarbij de parkeerruimte op een evenwichtigere wijze wordt verdeeld en vaste bewoners van drukke straten zich niet langer hoeven op te winden omdat zij uren moeten omrijden om een plek te zoeken voor hun auto en daar dagenlang lege ruimte in hun straat zien die niet mag worden benut. Vooral als je haast hebt is dat een grote irritatie. De huidige regeling werkt in de hand dat bewoners en bedrijven onnodig lang parkeerplaatsen reserveren, aangezien langer reserveren geen extra kosten met zich meebrengt.

"Er moet een nieuw systeem komen. Hoe zo'n systeem er precies uit moet gaan zien en wat het dan moet gaan kosten per dag, moet worden onderzocht, maar dit moet anders," constateert Eric Van der Burg.

Parkeren in de stad staat onder druk..."

"Ja. Dat klopt. Er worden eveneens plekken geschrapt; laten we dan efficiënt gebruikmaken van de plekken die er wel zijn. Niet alleen omdat bewoners er last van hebben, maar ook omdat door het zoeken naar plekken die wel vrij zijn rondjes worden gereden door de buurt. Dat is slecht is voor het milieu. Daarbij komt nog dat door de regeling van nu de gemeente parkeerinkomsten misloopt."

...EINDELIJK ERGENS EEN PLEK... OF TOCH WEER NIET TOEGESTAAN... DAT MOET ANDERS...