• Introdans ook nu volop in actie

 • 'Photographic Paintings'

 • Historische Modeshow Sheila de Vries

 • Hoeden van Fabienne Delvigne: verfijnde look

 • Dutch Designer of the Year-titel naar Efteling

 • Amazon by Addy in Villa Maasdonk

 • Online thuisproeverij met verhalen makers

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Tuareq Taxi-Chauffeur naar Sheila's Modeshow

  AMSTERDAM - Het is zo'n dag met onduidelijk weer in het corona-jaar 2020 als ik de taxi instap naar het Hilton. In de grote Balzaal zal daar de najaars-wintercollectie van Sheila de Vries met als thema Desert People worden getoond. "Welk Hilton?"vraagt mijn stoere taxi-chauffeur. "Er zijn wel drie Hiltonvestigingen in de stad." Mohammed kent mij nog van vorige ritten en weet dat ik redactrice ben. "Naar het ouderwets-bekende Hilton," zeg ik. Aan de Apollolaan. Daar wordt een grote modeshow gegeven door een bekende couturier."

De Taxi-man manoevreert ons handig langs tijdelijk afgesloten trajecten van wegen in de buurt van mijn huis. "Het is een modeshow van Sheila de Vries. Het thema is De Tuareq." Hij knikt begrijpend. "Ah... De Desert People," reageert hij. "Die ken ik wel."

Natuurlijk ... Uw familie komt uit Marokko. Heeft u de Tuareqs daar misschien van dichtbij meegemaakt? Of net als zij op een kameel gereden? Ik hoorde eens van iemand dat dat zo'n speciale ervaring is..." Tijdens het wachten op een langzaam veranderend verkeerslicht pakt hij snel zijn mobiel om bijgaande foto te tonen. "Hier ziet u mij vorig jaar op de kameel in Marokko met mijn zoon Nizar -nu 10 jaar oud- midden in de desert."

U draagt beiden de Tuareq-hoofdtooi ook... "Ja zeker. Die is gemaakt van 100% katoen en kun je alleen daar krijgen. Het is eigenlijk een soort shawl die op een bepaalde manier wordt gewikkeld. Die speciale wikkel-methode is alleen bij hun bekend. Als je die hoofdtooi zou willen hebben kan je die ook alleen daar kopen."

Exclusief dus. En zijn de kamelen met al die toeristen nerveus of bijterig? "Ze zijn heel rustig en gehoorzamen hun begeleiders. Als ze moeten zitten doen ze dat meteen." U woont al lang hier in Nederland. Bezoekt u vaak uw familie in Marokko? "We gaan één keer per jaar met vrouw en twee zonen met vacantie naar Marokko. Het is daar altijd mooi weer en de natuur is prachtig. Je hebt er alles. Zelfs het strand is dichtbij."

Dat klinkt goed. Wat mist u erg in Nederland als u weer terug bent? "De Marokkaanse keuken is uniek. Die is heel breed en ongelooflijk lekker. Al die overheerlijke culinaire smaken zijn hier niet te vinden."

Het klinkt over-lekker maar daar kom je wel erg van aan. En hoe is de situatie van de vrouwen. Worden ze erg gedomineerd? "Helemaal niet. De vrouwen zijn daar zeer geëmancipeerd en zelfs bijna te modern."

Die indruk heb ik nooit gekregen. Misschien kan dat wel eens varieëren per landstreek in zo'n groot land... Maar als u teruggaat naar uw land Marokko ziet men u dan als een zeer welvarende man die het daar in ons land 'helemaal gemaakt heeft'?

"Het is juist andersom. In mijn geboortestreek is iedereen zeer welvarend. Men ziet men mij heel anders. Voor hun ben ik juist de gastarbeider die uit Nederland komt." Op dat moment arriveren we bij de stijlvolle entrée van het langzaam vollopende Hilton. Ik reken snel af en haast mij na een korte groet naar de grote Tuareq -show.

"Wat een verháál... ," denk ik.

Maar tijden veranderen en de mensen ook, Het is net als met de corona- periode waarin wij nu zijn beland. Alles kan anders zijn of worden dan we allemaal dachten. Laten we optimistisch blijven en bereid zijn mee te veranderen naar een nieuwe situatie die op den duur misschien wel beter blijkt te zijn. En nu naar de show!