• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

RTL Nieuws onderzoekt AMFI

  AMSTERDAM - RTL Nieuws onderzoekt modeopleiding het Amsterdam Fashion Institute-het AMFI - na massale klachten studenten over onveilige cultuur... Faalangst, burn-outs en paniekaanvallen door constante stress en uitputting: studenten en ex-studenten van mode-instituut Amfi in Amsterdam klagen massaal over de onveilige leeromgeving. Zorgwekkend, stelt de onderwijsinspectie in een reactie op onderzoek van RTL Nieuws.
"Zo omvangrijk als ik het hier heb gezien, heb ik nog niet veel meegemaakt", reageert Jan Willem van Roodenberg van de Inspectie van het Onderwijs.
Honderden studenten klaagden deze maand op social media over de 'giftige' cultuur die heerst op het Amsterdam Fashion Institute. RTL Nieuws sprak met bijna dertig van deze studenten en ex-studenten over hun ervaringen. Ze vertellen hoe ze publiekelijk werden afgekraakt en fysiek en emotioneel eraan onderdoor gingen. Studenten die aan de bel trokken, voelden zich vaak niet serieus genomen.

Extreem hoge werkdruk zorgt voor een continu gevoel van stress. Afgestudeerd student Laura de Wilde (2019) merkte dit zelf ook: "Ik kreeg heel weinig slaap, bij één deadline heb ik zes dagen lang maar een uur per dag geslapen. Aan het eind voelde ik me helemaal verward, ik stond te trillen en viel bijna om van vermoeidheid."
"Het maakt niet uit hoe hard je werkt, het is nooit goed genoeg", vertellen andere studenten die nu op de opleiding zitten. Nachten doorwerken om deadlines te halen is geen uitzondering, blijkt uit de verhalen van (oud-)studenten.

Publiekelijk te schande gezet ... Studenten vertellen dat ze regelmatig publiekelijk te schande worden gezet en mentaal de grond in worden geboord tijdens presentaties of feedbackmomenten. Het wordt als normaal bestempeld dat iedereen bij beoordelingen zit te huilen, vertellen studenten en oud-studenten aan onze onderzoeksredactie. Oud-student Shanice Westenberg was continu bang dat dit bij haar zou gebeuren: "Je ontwikkelt toch een soort faalangst, want je wilt niet dat het bij jou gebeurt. Je wilt niet iets doen zodat jij degene bent die de grond wordt ingestampt." Shanice begon in 2017 op het Amfi. Na een jaar is ze gestopt vanwege een burn-out.
Volledig afgebrand.

Dit gebeurt nog altijd, horen we van studenten die na aan het Amfi studeren. "Een bepaalde docent brandde me volledig af en lachte mijn werk uit. Hij maande de hele klas om daaraan mee te doen. Ik voelde me totaal niet serieus genomen en gekwetst", vertelt een vierdejaarsstudent anoniem. De studenten geven aan dat niet alle docenten meedoen, maar dat deze cultuur wel overheerst.

Laura vond ook dat ze racistisch bejegend werd, omdat ze half Colombiaans, half Nederlands is. Tijdens een presentatie werd ze onderbroken met vragen over haar ouders: "'Werken ze?', werd gevraagd. Dat vond ik heel persoonlijk." Aan Nederlandse medestudenten werd dit volgens haar niet gevraagd.

De onderwijsinspectie is 'ongelooflijk geschrokken' van de aard en de hoeveelheid klachten die RTL Nieuws heeft geïnventariseerd. "De ernst, de omvang van het patroon van een volstrekt onveilige situatie dat naar boven komt: als inspecteur van hoger onderwijs schrik ik daar enorm van", zegt Jan Willem van Roodenberg van de inspectie.

De inspectie heeft direct contact gelegd met het bestuur van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), waar Amfi onder valt. Ze willen weten welke stappen de school zelf onderneemt en zullen toezicht houden op verbetering. "Ons doel is dat het college van bestuur zorgt dat de onderste steen boven komt", aldus de inspecteur. Ook roept de onderwijsinspectie (ex-)studenten op zich te melden. Dit kan anoniem.

Inspectie onderwijs onderzoekt ook een school die leerlingen 'uit de kast dwong'... De Amsterdamse studentenunie ASVA noemt de verhalen ronduit schokkend en inventariseert de klachten. "Op dit moment verkennen we alle wegen waarmee we studenten gerechtigheid kunnen brengen."

De druk om altijd maar te presteren en de angst voor slechte feedback had voor veel studenten grote gevolgen. Zoals faalangst, paniekaanvallen en burn-outs. Shanice kreeg hier ook last van: "Ik merkte dat ik niet meer kon nadenken en bij een deadline functioneerde ik niet meer. Ik kreeg last van hartkloppingen en steken. Bij de dokter bleek: een burn-out."

Meerdere studenten geven aan de hulp van een psycholoog te hebben ingeschakeld. De problemen blijven soms nog jaren na het verlaten van de school spelen. Ex-studenten hebben nog steeds het gevoel dat ze niets kunnen en hebben moeite met hun creativiteit.

Een net afgestudeerde student laat weten al vanaf het begin stress te ervaren: "Die stress is altijd gebleven. Ik word wakker met stress en ik ga slapen met stress en ik weet niet wat ik ermee moet doen. Ik loop nu bij een psycholoog."

Ruim de helft van de studenten die RTLNieuw sprak, gaf aan hun mentale problemen te hebben aangekaart bij een mentor of decaan, maar voelde zich niet serieus genomen. Problemen werden soms weggelachen. "Als je wilt klagen, wordt je aangepraat dat het aan jou ligt", vertelt Laura.

"Dit is de modewereld, daar moet je je op voorbereiden", werd tegen Shanice gezegd. "Dat snap ik. Maar het is niet de bedoeling dat je wordt gesloopt op die school voordat je überhaupt kunt beginnen in de modewereld."

Amfi gaat aan de slag met klachten. Amfi laat in een schriftelijke reactie weten te zijn geschrokken van de verhalen en deze heel serieus te nemen. De opleiding heeft onder meer een extern veiligheidsbureau ingeschakeld en wil de sociale veiligheid onder de loep nemen. "We hebben hiervoor (oud-)studenten gevraagd om hun ervaringen met ons te delen, zodat we ervan kunnen leren. En er is een panel van kritische studenten gevormd dat meekijkt met het onderzoek en ons adviseert over de te nemen stappen." Het onderzoek is afgelopen week gestart.

De stortvloed aan kritiek kwam op gang na berichtgeving in het Parool en NRC deze maand over seksueel overschrijdend gedrag door modeman Martijn N., die aan het Amfi studeerde. Een oud-klasgenoot stelt daarop een nieuw probleem aan de kaak. Op social media stromen honderden reacties binnen, onder meer op het Instagramaccount van Amfi. RTL Nieuws heeft geen onderzoek gedaan naar seksueel overschrijdend gedrag op deze opleiding, maar alleen naar de onveilige leeromgeving.

RTL Nieuws sprak met 29 studenten over hun ervaringen op Amfi. Zes studenten volgen op dit moment een opleiding aan het Amfi. De rest van de groep bestaat uit afgestudeerden en studenten die gestopt zijn met de opleiding. Alle studenten die RTL Nieuws sprak hebben hun verhaal schriftelijk bevestigd. Daarnaast hebben studenten die met naam genoemd worden ook bewijsmateriaal, zoals een doorverwijzing naar psychische hulp.

Studenten die niet met naam genoemd willen worden, zijn bang dat de verhalen invloed hebben op hun beoordelingen tijdens de opleiding of toekomstige carrière in de modewereld.
Het onderzoek is uitgevoerd door Maaike Kempes, Raya Yaqoub en Deborah de Nies. De Nies heeft zelf 8 maanden aan het Amfi gestudeerd.