• Tom Coronel Top 6 op Nürburgring Nordschleife

 • 'Manmade / no human' in Museum aan het Vrijthof

 • Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier bij Eduard Planting

 • Paul Schulten lanceert BLEND voor 19/20

 • Modeshow Sheila de Vries laat mooie tijden herleven

 • Over Edwin Oudshoorn Couture

 • Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Nieuwjaars boodschap van de uitgever.

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Wat inspireerde Modetalent Annalie van Doorn?

  Wat inspireerde Modetalent Annalie van Doorn? Dat kwam ver van ons vandaan uit het land Sierra Nevada de Santa Marta. Daar is een unieke piramidevormige berg van meer dan 5000 meter hoog op de meest noordelijke uitloper van de Andes. In het noorden van Colombia. Op de hellingen leven verschillende indianenvolken zoals de Arhuaco (of Ika). Zij leven tussen tropische oerwouden en nevelwouden. Hieraan bracht modetalent Annalie van Doorn een bezoek. En daaraan droeg zij later respectvol haar onlangs in Parijs op 1 juli 2019 getoonde eigen betekenisvolle fashioncollectie op.

Voor de Indianen vormen de Sierra Nevada het hart van de wereld. Deze wordt ingesloten door een onzichtbare ‘zwarte lijn’ die de heilige plaatsen van hun voorouders omcirkelt en hun gebied afbakent. De Indianen noemen zichzelf ‘de oudere broeders’ en geloven dat ze in het bezit zijn van een speciale mystieke wijsheid en kennis. Ze beschouwen buitenstaanders als ‘de jongere broeders’. Ook geloven de oudere broeders dat ze verantwoordelijk zijn voor het evenwicht in de kosmos. Volgens hen wordt de aarde geteisterd door orkanen, droogtes en hongersnoden omdat de mensen niet in staat zijn om de harmonie in de wereld te handhaven...

Het evenwicht wordt hersteld door offers te brengen aan de heilige plaatsen waardoor aan de aarde wordt teruggegeven wat haar ontnomen is. Cocabladeren spelen een centrale rol in hun dagelijkse leven en worden tevens gebruikt tijdens ceremoniën en offerplechtigheden. Iedere man draagt een tas met cocabladeren die gekauwd worden om een licht stimulerend effect op te wekken. Wanneer twee mannen elkaar ontmoeten wordt een handvol bladeren uitgewisseld als een teken van wederzijdse achting.

Maar coca wordt ook verbouwd door de niet-inheemse kolonisten als grondstof voor cocaïne. O jee.... De Indianen zitten dankzij hun zachtmoedige kakrakter regelmatig in het kruisvuur van het reguliere leger en de illegale strijdgroepen vanwege politiek en commercie.

Water wordt bijzonder vereerd door hun en ook daarom is er fel verzet tegen de bestaande en geplande hydro-elektrische stuwdammen in het gebied. Particulier landeigendom en ontwikkelingsprojecten maken het voor de Indianen steeds moeilijker om zich vrij te bewegen binnen hun voorouderlijk gebied en om offers te brengen om het evenwicht in de wereld te behouden.

Hoe kwam Annalie van Doorn hier terecht?
''Ik heb van jongs af aan altijd al gejojood tussen 2 dromen'' legt Annalie uit. "Ik wist eenvoudig al dat ik meer wilde zien van de wereld... Niet gek met reislustige voorouders." Maar tegelijkertijd wist zij al dat ze met haar passie voor mode grote stappen wilde maken in deze wereld.

Na het verbreden van haar horizon tijdens diverse wereldreizen, is haar liefde voor andere culturen verder gegroeid. Haar fascinaties voor oude stammen, traditionele textielmakers en methodes is vaak juist datgene geworden wat haar inspireert. En juist haar creativiteit voedt. Ze vindt het heel belangrijk dat de methodes van andere volken bewaard blijven voor ons. Zij voelt de urgentie die leeft bij de Indianen die zij heeft bezocht en die verlangen naar balans en harmonie.

Dat zorgt niet voor een onmiddellijke bliksemcarriëre in de modewereld. Maar al die ongebreidelijke verheerlijking via golven van publiciteit die soms andere modetalenten ten deel vallen leidt vaak tot een strovuur. Belangrijker is het voor onze aarde dat een jonge nieuwe generatie modemakers iets belangrijks doorgeeft aan de toekomst wat niet mag worden vergeten. Het is een boodschap die ons allen echt raakt.
Sinds 1974 steunt Survival International de inheemse bevolking van de Sierra bij hun juridische landclaims en hebben wij verscheidene campagnes gevoerd tegen het geweld en de strijd die deze volken te gronde richten. Survival heeft een rapport uitgebracht over de Arhuaco: ‘Guardians of the Sacred Land’.

...KUNSTZINNIGE MODECREATIE VAN ANNALIE VAN DOORN TOONT TIJDENS DE PARIJSE MODEWEEK HET VERLANGEN NAAR BALANS ... ZIJ WERD GEÏNSPIREERD OP HAAR WERELDREIS DOOR DEE GUARDIANS OF THE SACRES LAND...